Ziua Națională a României este o sărbătoare importantă pentru români, cu o încărcătură istorică impresionantă. Iată câteva lucruri importante despre acest eveniment.

5 lucruri despre Ziua Națională a României

1. Unirea Transilvaniei cu România a avut loc pe 1 decembrie

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor, alcătuită din 1228 de delegați ce reprezentau românii veniți din Ardeal și Banat. Astfel s-a decis în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România

Unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută internațional pe 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria.

Recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Citește și: Restricții de circulație pentru parada militară de 1 decembrie 2024. Traficul va fi deviat in București

2. Ziua Națională a României nu a fost mereu sărbătorită pe 1 decembrie

Ziua națională a României a fost inițial sărbătorită pe 24 ianuarie, între 1861-1866 ziua. Apoi, între 1869-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August.

După revoluție, în anul 1990, Parlamentul României a adoptat pe data de 31 iulie, Legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie ca fiind Ziua Națională a României.

Ziua Națională a României
Parada de Ziua Națională a României. Imagine generată de IA/DALL-E

3. Semnificația zilei de 1 decembrie

Alegerea zilei de 1 Decembrie a fost asociată cu Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Cu toate acestea, legea adoptată în 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României, potrivit wikipedia.org.

4. Slujba Te Deum

În fiecare an, de 1 decembrie, în catedralele eparhiale, bisericile și lăcașurile de cult mănăstirești din țară și de peste hotare se oficiază slujba de mulțumire pentru libertatea și unitatea neamului românesc, precum și de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire națională a românilor în anul 1918.

Citește și: Parada militară de 1 decembrie 2024 în marile orașe: Ce evenimente au loc în Alba Iulia, București, Sibiu și Timișoara

5. Parada militară

În anul 1990, de Ziua Națională a României, s-au organizat ceremonii speciale la Alba Iulia, dar și în București, la Arcul de Triumf, unde a avut loc o paradă militară uimitoare. De atunci, tradiția sărbătoririi acestei zile s-a menținut în Capitală și în marile orașe din întreaga țară, marcându-se prin parade militare, ceremonii cu depuneri de coroane și diverse manifestări culturale.