Camerele de viteză au fost deja amplasate pe șoselele din România. Șoferii care nu respectă limita impusă vor primi amenzi uriașe, direct acasă!
Unde sunt amplasate camerele de viteză?
Un nou sistem de monitorizare a traficului a fost implementat în România. Camerele de viteză care au fost deja amplasate pe anumite drumuri vor înregistra șoferii care nu respectă limitele impuse, iar amenzile vor fi trimise direct acasă.
Momentan, sistemul a fost deja implementat pe autostrăzile A1, A2, dar și pe anumite sectoare ale DN2. Potrivit legii, camere vor monitoriza traficul și vor înregistra automat orice încălcare a limitei de viteză. Amenzile vor fi emise pe baza numărului de înmatriculare al vehiculului și vor fi trimise la adresă.
„Acest aparat radar va fi observat în afara părții carosabile, pe trepied, pe A1 București-Pitești, pe A2 București-Constanța și pe DN2, în Vrancea. Dispozitivele sunt setate pe modul automat, astfel că vor înregistra toate vehiculele care depășesc viteză legală.
La încheierea programului, polițistul va descărca întreaga informație acumulată”, a declarat Bogdan Oproiu, director adjunct la Direcția Rutieră pentru Digi24.
Cât este amenda pentru depășirea limitei de viteză?
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut a fost majorat la 4.050 de lei, iar acest lucru duce automat la creșterea amenzilor. Potrivit legii, punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim, respectiv 202,5 lei, față de 165 de lei, cât era anul trecut.
Șoferii care depășesc limita de viteză riscă sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă, după cum urmează:
- 10 – 20 km/h: 2 – 3 puncte de amendă (405 lei – 607,5 lei);
- 21 – 30 km/h: 4 – 5 puncte de amendă (810 lei – 1012,5 lei);
- 31 – 40 km/h: 6 – 8 puncte de amendă(1.215 lei – 1.620 lei) ;
- 41 – 50 km/h: 9 – 20 puncte de amendă (1.822,5 lei – 4.050 lei);
- peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
- peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.
Achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice.
Citește și: S-a schimbat legea în România! Cât timp au voie șoferii să circule fără rovinietă
Șoferul sancționat poate plăti jumătate din minimul amenzii prevăzut de actul normativ, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, doar dacă agentul constatator menționează această posibilitate în document.