Nu o să-ți vină să crezi ce au descoperit cercetătorii sub un iceberg de mărimea orașului Chicago! Nimeni nu se aștepta la această surpriză din Antarctica!
Iceberg de mărimea orașului Chicago
Un iceberg uriaș de mărimea orașului Chicago s-a desprins recent din platforma de gheață George VI, unul dintre ghețarii plutitori masivi legați de calota de gheață a Peninsulei Antarctice.
În aceeași perioadă, o echipă internațională de cercetători, aflată la bordul navei de cercetare Falkor (too) a Schmidt Ocean Institute studia interfața dintre gheață și mare, în jurul Antarcticii.
Fiind un eveniment unic în istorie, cercetătorii au renunțat la ceea ce făceau și au decis să studieze adâncurile necunoscute, sub ghețarul denumit A-84.
„Am profitat de moment, ne-am schimbat planul de expediție și am pornit la drum pentru a vedea ce se întâmplă în adâncuri”, a declarat Dr. Patricia Esquete, coordonatoarea expediției, de la Universitatea din Aveiro, Portugalia.
Conform Observatorului Pământului al NASA, icebergul măsoară aproximativ 19 mile lungime pe 11 mile lățime și a fost dus de curenții oceanici în largul coastei Antarctice.
Citește și: Ce ascunde adâncul oceanului? Creatură marină gigantică, veche de 300 de ani, descoperită în Pacific!

Ce au descoperit cercetătorii sub iceberg?
Grupul format din cercetători din Portugalia, Regatul Unit, Chile, Germania, Norvegia, Noua Zeelandă și Statele Unite a ajuns în zona nou expusă pe 25 ianuarie.
Timp de 8 zile, experții au folosit un vehicul subacvatic operat de la distanță numit SuBastian, pentru a capta fotografii și videoclipuri ale fundului mării la adâncimi de până la 1.300 m. De asemenea, au colectat probe biologice și geologice, din sedimentele descoperite în acel loc.
Oamenii de știință au găsit creaturi de toate formele și dimensiunile, de la bureți mari și corali cupe până la caracatițe, melci, viermi, păianjeni de mare, pești de gheață și chiar o meduză fantomă uriașă rară.
„Nu ne așteptam să găsim un ecosistem atât de frumos și înfloritor. Având în vedere mărimea animalelor, comunitățile pe care le-am observat sunt acolo de zeci de ani, poate chiar de sute de ani.”
De obicei, ecosistemele din adâncurile mării se bazează pe nutrienții de la suprafață, aduși de ploi spre fundul mării, însă ecosistemul descoperit recent rămâne momentan un mister, deoarece a fost acoperit de gheață.
Chiar dacă nu este primul ghețar care se desprinde în ultima vreme, oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece schimbările climatice accelerează procesul de micșorare a calotei glaciare
Evenimentul este normal pentru platformele de gheață, însă schimbările climatice accelerează procesul, determinând micșorarea calotei glaciare în ultimele decenii.
„Pierderea de gheață din calota glaciară antarctică contribuie în mare măsură la creșterea nivelului mării la nivel mondial”, afirmă Sasha Montelli, cercetător-șef al expediției, de la University College London (UCL) din Marea Britanie.