Tu știai că în tribul indigen Himba din Namibia și și sudul Angolei, femeile nu se spală niciodată? Ei au numeroase obiceiuri, care pot părea bizare. Cu toate astea, în spatele lor există și explicații care îi determină să le respecte în continuare. În acest trib trăiesc aproximativ 50.000 de oameni, în colibe construite chiar de ei dintr-un cadru din ramuri de arbori și pereți tencuiți cu noroi și bălegar. Modernismul aici nu are căuta, ei preferând un mod de viață simplu, ca pe vremuri.
De ce femeile nu se spală niciodată aici?
Mulți se întreabă de ce ei nu se spală. Ei bine, ei folosesc un amestec de grăsime animală și pudră de ocru, de aceea au și o culoare a pielii foarte diferită, potrivit Africa Travel. Desigur, ei au parte de o baie, însă nu cu apă, ci cu fum. Mai exact, pun niște ierburi pe cărbuni, iar mai apoi dau cu el pe lângă corp, în tot acest timp, murdăria fiind răzuită. Cu toate astea, mirosul lor este unul foarte plăcut.
Cei care ajung în Namibia pot vizita acest trib, mai ales dacă ajung aici cu un ghid, fiindcă ei nu știu alte limbi străine. De fiecare dată ei sunt fericiți să primească vizitatorii, deoarece le arată modul lor de trai, cu totul și cu totul diferit.
Aici, societatea este matriarhală, iar moștenirea se transmite pe linie feminină, notează africantravelinc.com. Și hainele lor sunt interesante, deoarece poartă piei de animale sau fibre vegetale, în timp ce femeile sunt goale în partea de sus. Părul lor semnifică cât de tinere sunt, în funcție de complexitatea împletiturilor. Și în acest caz ele se folosesc de un amestec de grăsime animală și ocru. De obicei, femeile se ocupă de treburile gospodărești, de copii, și adesea fac tot felul de bijuterii interesante, scrie Thula Thula.
Despre căsătorii și copii în tribul Himba
Căsătoriile sunt aranjate de familiile mirelui și miresei, însă în momentul în care femeia nu se mai simte fericită poate divorța. Cât despre ocupațiile lor, ei încearcă să-și construiască tot felul de ferme, astfel încât să supraviețuiască. De altfel, ei beau foarte mult lapte de capră.
Nașterea este un moment destul de dificil aici, mai ales că distanța față de oraș este foarte mare. În 2015, rata mortalității materne în Namibia a fost de 265 de decese la 100 000 de nașteri vii, iar rata mortalității infantile a fost de 33 de decese la 1 000 de nașteri vii, specifică World Health Organization. Interesant este că ei nici măcar nu știu ce vârstă au, poate doar cu aproximație.