Tu știai că dacă albinele vor dispărea complet, viața oamenilor se va schimba drastic? Acest pronostic dur a fost dat de Albert Einstein în anul 1924. Atunci, acesta a spus că „Dacă albina va dispărea vreodată de pe pământ, omul mai are de trăit doar patru ani”.

Ce spun specialiștii despre momentul în care albinele vor dispărea?

În lume există peste 20.000 de specii de albine, fiecare având un rol bine stabilit. Așadar, ecosistemul ar fi dat complet peste cap, dacă aceste insecte extrem de inteligente ar dispărea complet. Florile ar fi și ele distruse, deoarece ele nu vor mai fi polenizate, iar semințele nu ar mai împrăștiate, potrivit Britannica.

Pomii fructiferi ar fi și ei foarte afectați. Asta deoarece polenizarea manuală ar fi extrem de laborioasă și costisitoare, mai scrie sursa citată mai sus. La fel s-ar întâmpla și în cazul legumelor. Deci, odată cu acestea, oamenii vor avea de suferit foarte mult. Nici animalele nu vor mai avea hrană suficientă.

„Dacă albinele ar dispărea brusc, ar exista un impact profund asupra agriculturii și asupra alimentelor pe care le consumăm cu toții”, a declarat McArt pentru Newsweek.

Imagine reprezentativă pentru albine. „Sursă: Fotografie generată de AI”

De asemenea, un alt specialist a mai spus pentru sursa de mai sus că într-adevăr lumea ar sfârși într-un mod lent, dar sigur. Acesta consideră că fructele, legumele și cerealele ar deveni extrem de scumpe. În timp, cu toții s-ar îmbolnăvi și ar muri de foame. Pe de altă parte, expertul Christian Krupke nu e de acord cu acest scenariu. Părerea lui este că oamenii nu vor muri, însă dieta lor se va schimba drastic.

Un alt aspect important este că albinele de miere sunt responsabile pentru recolte în valoare de 30 de miliarde de dolari pe an, notează BBC. Deci, încă un motiv care arată dependența de aceste insecte.

Cum pot fi protejate albinele?

În acest sens, pentru a proteja albinele în anul 2018, Uniunea Europeană a decis să interzică complet utilizarea a 3 insecticide. Ele erau frecvent utilizate la nivel mondial în culturile de porumb, rapiță, bumbac și floarea-soarelui. Și poluarea și schimbările climatice le afectează, așadar niște măsuri în acest sens ar trebui luate rapid.

Totodată, mai mulți oameni de știință de la Universitatea din Texas, Austin, SUA, au dezvoltat un proiect. Acesta a fost conceput în vederea unui trai mai îndelungat pentru albine. Ei au creat niște tulpini modificate genetic de bacterii care trăiesc în sistemul digestiv al albinelor pentru a le proteja de flagelul acestui acarian care provoacă prăbușirea coloniilor, scrie activesustainability.com.