Uniunea Europeană propune mai multe reguli pentru șoferii din toate statele membre! Află când se introduce permisul digital și ce alte modificări ale legislației sunt în calcul!

UE va introduce permisul digital

Uniunea Europeană propune un pachet de măsuri importante pentru toți șoferii, cu scopul de a spori siguranța rutieră și de a reduce numărul de accidente în trafic.

Una dintre cele mai mari schimbări este introducerea permisului de conducere auto digital în toate statele membre până la finalul anului 2030. Potrivit acordului dintre Comisia Europeană și Parlamentul European, acest permis va avea o valabilitate de 15 ani, după care va putea fi reînnoit.

După ce va fi introdus, documentul va putea fi stocat în telefon, în-un portofel digital recunoscut la nivelul UE. De precizat este faptul că șoferii pot solicita în continuare un permis fizic.

Este vorba de un permis mobil sau digital, care va putea fi emis în fiecare stat membru, dar va fi recunoscut de către fiecare stat. Practic, datele personale de pe fiecare permis vor putea fi interpretate corect de către fiecare polițist dintr-un stat membru care nu recunoaște limba în care a fost emis acel permis, lucru care este extraordinar, pentru că de foarte multe ori erau șoferi care foloseau permise false.”, a explicat Ștefan Mușoiu, membru în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European, potrivit stirileprotv.ro.

Permis digital
Șofer cu permis digital, la volan. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Alte măsuri pentru șoferi, propuse la nivel european

Permisul digital nu este singura măsură propusă de Uniunea Europeană. Noua legislație prevede ca tinerii de 17 ani să conducă pe teritoriul național, în regim de șofer însoțit, dacă sunt alături de un adult cu experiență.

De asemenea, vârsta pentru obținerea permisului de camion va scădea de la 21 la 18 ani, iar pentru autobuz, de la 24 la 21 de ani, cu condiția deținerii unui certificat de competență profesională.

Citește și: Cât costă școala de șoferi în 2025? Taxe obligatorii și documente necesare pentru înscriere

Înainte de a obține primul permis, o persoană va trebui să treacă un control medical, inclusiv al vederii și al stării cardiovasculare. Șoferii începători vor avea o perioadă de probă de minimum 2 ani, în care vor fi supuși unor sancțiuni mai aspre dacă încalcă legea.

Noua măsură propune ca șoferii seniori să fie supuși unor evaluări medicale mai frecvente pentru a se asigura că sunt apți să conducă în siguranță. În funcție de rezultatele evaluării, șoferii ar putea primi permisiunea de a conduce în continuare, dar și eventuale restricții.