Avem sărbătoare cu Cruce Roșie pe 6 aprilie 2025, în calendarul ortodox! Biserica amintește un Sfânt important astăzi, cunoscut pentru curajul său de a apăra creștinismul!

Sărbătoare pe 6 aprilie 2025

Conform calendarului ortodox, pe data de 6 aprilie 2025 pică a V-a Duminică din Postul Paștelui, a Cuvioasei Maria Egipteanca. În această zi, biserica amintește prevestirea Patimilor, Cererea fiilor lui Zevedeu și Pocăința femeii păcătoase.

De asemenea, credincioșii îi cinstesc pe Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, episcop de Sirmium, Sfântul Ierarh Eutihie, patriarhul Constantinopolului, dar și pe Sfinții Cuvioși Grigorie Sinaitul și Platonida. Este sărbătoare notată cu Cruce Roșie și Dezlegare la ulei și vin pentru enoriașii care postesc.

Sfântul Mucenic Irineu a fost episcop în oraşul Sirmium, pe vremea Împăratului Dioclețian (284-305). În timpul persecuției împotriva creștinilor, acesta a fost arestat și obligat să renunțe la credința sa în Dumnezeu.

Pentru că a refuzat să se închine zeilor, a fost torturat și chinuit zile întregi. În cele din urmă, Sfântul Mucenic Irineu a fost decapitat și aruncat în Râul Sava, la ordinul Guvernatorului Probus, pe data de 6 aprilie 304.

Sărbătoare 6 aprilie
Biserică ortodoxă, în zi de sărbătoare. Imagine generată de IA/DALL-E

Cum se ține corect Postul Paștelui?

Anul acesta, Paștele ortodox este sărbătorit pe data de 20 aprilie, astfel că postul mare a început cu 40 de zile înainte, pe 3 martie. În această perioadă, credincioșii nu mai mănâncă produse care conțin lapte, ouă și carne, pentru a consuma doar fructe, legume și leguminoase.

Postul Paștelui nu este numai despre renunțarea la anumite alimente. Este o perioadă de nevoință, închinată Mântuitorului, pentru că s-a jertfit pentru credința noastră. În cele 40 de zile, credincioșii trebuie să întărească legătura cu Dumnezeu prin rugăciune.

Oamenii merg mai des la biserică în Postul Mare, pentru a participa la slujbă, dar și pentru a se spovedi și a se împărtăși. Preoții ne îndeamnă să fim mai buni, să iertăm și să nu judecăm. Mai mult decât atât, smerenia și milostenia sunt esențiale!

„Postul nu e o taină, e un mijloc de purificare spirituală, care te ajută să te apropii de Dumnezeu. Postul nu e doar despre alimentație. Ar trebui să ne eliberăm de patimi, să ne gândim care e patima dominantă. Care-i postul care-I place lui Dumnezeu?

Schimbarea stilului de viață, ar trebui să ne eliberăm de patimi, să ne gândim care e patima dominantă, de exemplu nervozitatea sau poate lăcomia. Hai să ne gândim fiecare ce defect are şi ce ar vrea să schimbe că postul te ajută. Prin spovedanie, prin rugăciune, postul e o perioadă perfectă de întărire a autocontrolului.” a explicat părintele Vasile Ioana.