Sfântul Apostol Andrei a contribuit la propovăduirea creștinismului și este considerat ocrotitorul României. Este sărbătoare mare pe 30 noiembrie, notată cu Cruce Roșie!
Sărbătoare mare 30 noiembrie 2024
În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, ocrotitorul României. Este sărbătoare mare în postul Crăciunului notată cu cruce roșie.
Potrivit scrierilor bisericești, Sfântul Andrei s-a născut în anul 6 î.Hr., în Betsaida, Districtul de Nord, Israel, într-o familie de pescari, iar fratele lui era Sfântul Petru. Inițial a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul, apoi a devenit primul Apostol care l-a urmat pe Iisus Hristos în lume.
După Învierea Mântuitorului, Apostolii au propovăduit Evanghelia în toată lumea, contribuind la formarea Bisericii. Sfântul Andrei a ajuns în Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică, ajungând în Scytia, Dobrogea de astăzi.
În călătoriile sale a reușit să convingă mulți oameni să adopte creștinismul, însă a fost prins și pedepsit în timpul persecuțiilor creștine. Sfântul Andrei a trecut la cele veșnice după ce a fost răstignit pe o cruce în formă de X, potrivit pravila.ro.
Sfântul Andrei este considerat un apostol al daco-romanilor, predica Sfântului Apostol Andrei în Scythia, fiind o dovadă pentru vechimea și autenticitatea creștinismului nostru românesc.
Potrivit statisticilor, aproape 720.000 de români, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei.
346.959 de bărbați poartă numele de Andrei, 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre. De asemenea, 293.745 de femei poarta numele Andreea, 26.325 Andra, iar alte 21.442 se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.
Ce este bine să faci de Sfântul Andrei?
- În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, românii pun grâu la încolțit într-un ghiveci, pe care îl vor îngriji până la Anul Nou. Se spune că aspectul grâului va prevesti cum va fi anul următor.
- Femeile pregătesc două lumânări și un colac pentru a merge la biserică de Sfântul Andrei. După slujbă, este bine să aducă acasă una dintre lumânări aprinse, cu care ocolesc curtea și oborul vitelor pentru a fi ferite de boli.
- Tot în această zi este bine să pui usturoi la ferestre și la uși, pentru a ține strigoii și duhurile rele departe. La sate, oamenii pun și la intrarea în grajdul vitelor.
- În noaptea de Sfântul Andrei îți poți visa ursitul, dacă pui busuioc sub pernă.
Citește și: Cum să îți visezi alesul de Sfântul Andrei? Trebuie să faci neapărat asta înainte de culcare
- Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, este bine să eviți treburile grele din gospodărie și să acorzi mai mult timp rugăciunii.
- Fiind sărbătoare cu Cruce Roșie în postul Paștelui, biserica a rânduit să se mănânce pește.
- Este bine să nu pleci noaptea la drum și să eviți locurile întunecate, pădurile și fântânile.
- De Sfântul Andrei este bine să dai de pomană pentru sufletele adormiților, mai ales pentru copii. Pachetele pot conține fructe, legume, suc, apă, vin, pâine, produse de post și pește. Este important să fie împărțite cu câte o lumânare aprinsă.