Programul „Masă sănătoasă” în școli se extinde la peste 500.000 de beneficiari în 2025. Iată ce alimente vor primi elevii din România anul acesta!

Programul „Masă sănătoasă” 2025

Potrivit unui anunț al purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, Programul naţional Masă sănătoasă se extinde la peste 500.000 de beneficiari în 2025. Sprijinul acordat vizează combaterea abandonului școlar și constă într-o masă caldă gratuită pentru preșcolarii și elevii prezenţi la activităţile didactice, în perioada cursurilor.

În cazul în care unitatea de învățământ nu poate oferi o masă caldă, școlarii primesc un pachet alimentar

„Este un program important, cred că este prima hotărâre iniţiată de Ministerul Educaţiei. Efectiv îl văd ca pe un mecanism fundamental, nu doar din punct de vedere social, eu îl văd ca pe un mecanism psiho-educaţional pentru că avem o problemă majoră legată de abandonul şcolar, iar toate studiile de specialitate arată că şi această componentă socială are un rol fundamnetal în a preveni şi combate abandonul şcolar”, a afirmat Ministrul Educației, Daniel David.

Potrivit legii, Finanțarea PNMS se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice, aprobate potrivit prezentei hotărâri, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării.

Programul masă sănătoasă pentru elevi
Elevi în sala de cursuri. Imagine generată de IA/DALL-E

Meniu pentru elevi în 2025

Iată ce preparate pentru elevi se regăsesc pe lista din acest an:

1. ciorbă de legume;

2. supă de pui cu legume;

3. ciorbă de văcuță cu legume;

4. legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar;

5. mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;

6. pilaf cu legume și ficăței de pui;

7. piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc;

8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan;

9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;

10. ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;

Citește și: Când începe următoarea vacanță de schi din 2025? Elevii din România vor rămâne acasă 7 zile

11. orez cu legume și pui/carne slabă de porc/vită la tavă;

12. sufleu de broccoli cu brânză;

13. cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;

14. tocană de legume cu orez brun;

15. piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume la cuptor;

16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;

17. sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;

18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;

19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;

20. macaroane cu brânză;

21. cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;

22. quinoa cu legume;

23. sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;

24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov