Primăria sectorului 6 a anunțat suspendarea temporară a programării online pentru eliberarea buletinului. Află totul despre această măsură, care va intra în vigoare pe 11 aprilie 2025.

Programarea online pentru eliberarea buletinului

Potrivit unui anunț transmis de Primăria sectorului 6, programarea online pentru eliberarea buletinului se va suspenda începând cu data de 11 aprilie 2025. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face pregătiri pentru trecerea la cartea de identitate electronică, ce va fi disponibilă și în București.

În curând, locuitorii Capitalei se vor putea programa online pe Portalul MAI pentru depunerea actelor necesare eliberării cărții de identitate.

„În viitorul apropiat, te vei putea programa online pe Portalul MAI (link în comentarii) pentru depunerea actelor necesare eliberării cărții de identitate. Această platformă nu va fi gestionată de noi, însă te vom ține la curent cu toate noutățile.” au anunțat reprezentanții primăriei, pe Facebook.

Potrivit legii, buletinul se eliberează în minim 10 zile lucrătoare, însă poate dura chiar și 30 de zile, în funcție de localitate. Până pe data de 10 aprilie inclusiv, te poți programa online pentru eliberarea buletinului, pentru:

  • Împlinirea vârstei de 14 ani
  • Primul act de identitate, după 18 ani
  • Reînnoirea actului de identitate, la expirare
  • Eliberarea actului de identitate după dobândirea cetățeniei
  • La schimbarea domiciliului, a denumirii străzii sau a renumerotării imobilelor
  • La schimbarea domiciliului din străinătate în România.
Eliberarea buletinului
Carte de identitate. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Cum arată cartea de identitate electronică?

Primăria Sectorului 6 a transmis câteva informații despre cartea de identitate electronică, disponibilă mai întâi pentru locuitorii din Cluj, apoi pentru cei din București. La nivel național, se vor elibera gradual.

Are un format compact, asemeni unui card bancar și poate fi folosită ca document de călătorie în țările în care nu e obligatoriu pașaportul. Datorită acesteia poți avea acces rapid la servicii digitale și posibilitatea semnăturii electronice.

Noile cărți de identitate vor permite accesul la diverse servicii publice online, inclusiv în sistemul de sănătate și simplifică procedurile administrative prin actualizarea rapidă a datelor personale, precum schimbarea adresei de domiciliu.

Citește și:  Cartea de identitate pe telefon! Guvernul a aprobat proiectul pentru digitalizare

Iată ce date conține cartea de identitate electronică:

Pe document, apar: nume, prenume, data nașterii, cetățenia, imaginea facială și CNP. Nu e vizibil domiciliul.
În suportul electronic de stocare, vor fi toate datele tipărite, plus domiciliul, prenumele părinților și amprentele digitale de la două degete.

Primăria sectorului 6 menționează că documentul „nu are funcții care să permită localizarea geografică. În schimb, oferă siguranță, este concepută pentru a preveni fraudele, falsurile documentelor şi, bineînţeles, furtul de identitate.”