Mulți nu au văzut niciodată plantele carnivore, însă specialiștii spun că ele sunt extrem de greu de îngrijit, dar cu toate astea au o frumusețe aparte. În prezent, există aproximativ 630 de specii de plante carnivore cunoscute de știință.
Acestea se hrănesc de cele mai multe ori cu insecte mici, însă cele mai mari sunt capabile să digere reptile și mamifere mici.
Lucruri interesante despre plantele carnivore
Venus, sau cum mai este ea denumită, capcană de muște este poate cea mai cunoscută plantă carnivoră, datorită aspectului inconfundabil. Ea ar trebui cultivată într-un loc luminos și însorit, spune expertul în plante Kiersten Rankel. El a adăugat că ar trebui să o udați cu apă distilată pentru a preveni acumularea de minerale, scrie Homes and Gardens.
„Sunt plante de mlaștină, așa că trebuie să fie menținute umede”, spun experții în plante Laurelynn și Byron Martin. Ele intră în repaus vegetativ pe timpul iernii, așadar este recomandat să le ținem la un loc răcoros. Ea este originară din mlaștinile din Carolina de Nord și de Sud, iar viteza sa de reacție din momentul în care sunt atinși perișorii este de aproximativ 20 de secunde. După ce va reuși să prindă ceva, floarea nu se va mai deschide decât după câteva zile. În tot acest timp are loc procesul de digestie. După aproximativ 3 ori, capcana moare.
„Evitați să închideți capcanele atunci când nu le hrăniți, deoarece va slăbi planta”, a precizat Paris Lalicata.
Planta Pinguicula este un alt tip de planta carnivoră. Aceasta ar avea frunzele licipioase de care se prind insectele. Ea se dezvoltă bine în jardiniere, fie în boluri cu apă care se umple săptămânal.
De asemenea, un aspect interesant îl au și plantele trompetă. Insectele se târăsc în interiorul capcanelor în formă de tub, unde sunt dizolvate de exsudatele plantei, explică Laurelynn și Byron Martin, conform sursei menționate mai sus.
Plantele sunt foarte sensibile la impuritățile din apă și la excesul de îngrășăminte.
„Plantele mai bătrâne vor produce flori interesante în timpul verii, când cresc viguros”, adaugă specialiștii.
Unde se găsesc plantele carnivore?
Plantele carnivore pot fi găsite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, și există multe specii originare din Regatul Unit, printre care se numără dunele, fluturi și vezicuțe, informează Natural History Museum.
Și în România există câteva plante carnivore. Una dintre ele este Drosera Rotundifolia denumita popular și Roua cerului. Aceasta ar putea fi văzută în Tinovul Mohos, o turbărie din vecinătatea lacului vulcanic Sf. Ana, scrie EVZ.
Alte plante carnivore care se găsesc în țara noastră sunt Pinguicula alpina și Pinguicula vulgaris în munții Bucegi și Utricularia vulgaris în Delta Dunării.