Valabilitatea permiselor de conducere se va modifica pentru o categorie de șoferi! Noul Ordin al Uniunii Europene îi vizează pe conducătorii auto din toate statele membre.
Valabilitatea permiselor de conducere
Uniunea Europeană a propus recent o serie de modificări ale legislației privind permisele de conducere, care vizează mai mulți șoferi. Scopul noilor măsuri este de a spori siguranța rutieră și de a reduce numărul de accidente în trafic.
Numărul șoferilor vârstnici este tot mai mare, astfel că UE dorește să introducă „permis de conducere pentru seniori”. Această schimbare îi va obliga pe cei care au peste 70 de ani să-și reînnoiască permisele la fiecare 5 ani, indiferent de țara de reședință.
Mai mult decât atât, se propune ca șoferii seniori să fie supuși unor evaluări medicale mai frecvente pentru a se asigura că sunt apți să conducă în siguranță. Deși vârsta nu ar trebui să afecteze capacitatea de a conduce vehicule, odată cu trecerea anilor pot apărea schimbări de sănătate, cum ar fi deteriorarea vederii, a reflexelor sau a capacității de reacție în situații de urgență.
În funcție de rezultatele evaluării, șoferii ar putea primi permisiunea de a conduce în continuare, dar și eventuale restricții sau recomandări pentru cursuri suplimentare de formare, scrie capital.ro.
În prezent, permisul de conducere poate fi reînnoit la 10 sau 15 ani, în majoritatea statelor membre ale UE, fără controale medicale obligatorii, cu excepția cazului în care există motive medicale.

Reglementările vizează toate statele membre
Noile reglementări vor fi aplicate în toate statele membre ale Uniunii Europene, însă fiecare țară va putea stabili condițiile și cerințele, în funcție de situațiile economice și demografice.
Susținătorii noilor reglementări consideră că acestea ar putea contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în care sunt implicați șoferii vârstnici și ar oferi seniorilor șansa de a continua o viață activă, în siguranță.
În schimb, criticii sunt de părere că noile măsuri propuse de Uniunea Europeană ar putea duce la discriminare pe criterii de vârstă și la o povară financiară prea mare pentru persoanele vârstnice, care ar putea avea dificultăți în a efectua controale regulate.
Dacă vor fi aplicate, aceste propuneri ar putea contribui la reducerea numărului de accidente și la îmbunătățirea siguranței generale în traficul rutier.
Citește și: Cât costă școala de șoferi în 2025? Taxe obligatorii și documente necesare pentru înscriere
În România, permisul de conducere este valabil pe o perioadă de 10 ani de la data eliberării. În urmă cu doar câteva luni, senatul a adoptat o măsură care poate aduce schimbări majore pentru șoferi.
Legea prevede ca valabilitatea permiselor de conducere să fie redusă la 5 ani pentru persoanele care au minim 70 de ani, pentru vehicule din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE. Mai mult decât atât, pentru persoanele care împlinesc 80 de ani, valabilitatea permisului poate fi limitată la 2 ani.