Luna ianuarie a bătut recordul la capitolul temperaturi ridicate. Prima lună a anului 2025 a fost cea mai călduroasă măsurată vreodată la nivel global. Specialiștii susțin că situația este destul de alarmantă și se tem pentru viitor. Iată tot ce trebuie să știi despre această situație!

Luna ianuarie a bătut recordul la capitolul temperaturi ridicate

Cu o temperatură medie de 13,23°C, luna trecută a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial, evidențiind accelerarea schimbărilor climatice. Potrivit Copernicus, „ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial”, înainte ca oamenii să modifice clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile.

Astfel, ianuarie 2025 este „a optsprezecea din ultimele nouăsprezece luni în care temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a depăşit nivelul preindustrial cu mai mult de 1,5°C”, notează Observatorul european. Aceasta depășește pragul de +1,5°C, care este cea mai ambiţioasă limită din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menținerea încălzirii globale mult sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C.

Cu toate acestea, acordul se referă la tendințele pe termen lung: o astfel de rată medie de încălzire va trebui să fie observată pe parcursul a cel puțin 20 de ani pentru ca limita să fie considerată depășită.

temperaturi, ianuarie, ridicate
Temperaturi ridicate Sursă: fotografie generată de DALL-E

Folosind acest criteriu, clima se încălzește în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi probabil atins între 2030 şi 2035. Şi aceasta indiferent de tendința emisiilor de gaze cu efect de seră de către omenire, care sunt aproape de vârf, dar nu sunt încă în declin.

Temperaturile globale depind în mare măsură de temperaturile de la suprafaţa mării, un regulator-cheie al climei care acoperă mai mult de 70% din glob. Cu toate acestea, temperaturile apei vor rămâne la niveluri nemaivăzute până în aprilie 2023.

Sursă: click.ro