Leonidele sunt active în fiecare an, în intervalul 6 – 30 noiembrie. Iată cum putem admira acest fenomen astronomic, vizibil și pe cerul României.

Leonidele vizibile în România

Leonidele reprezintă o ploaie de meteori care poate fi observată în fiecare an, în luna noiembrie. În acel moment, planeta noastră traversează zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când trece prin locul respectiv.

Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină.

Citește și: Când începe noul an chinezesc în 2025? Ce semnificație are anul Șarpelui de Lemn verde

În 2024, leonidele vor lumina cerul României în noaptea de 17 spre 18 noiembrie. Numele de „Leonide” provine de la constelația Leo, deoarece meteorii par să radieze din această zonă a cerului.

Cometa Tempel-Tuttle trece o dată la 33 de ani. Cele mai mari ploi de meteoriți au fost înregistrate în 1966, 1999, dar și în 2000, 2001, 2002 și 2003. Următoarea ploaie este așteptată în 2032, atunci când cometa va traversa cerul foarte aproape de Terra, scrie wikipedia.org.

Leonidele
Imagine reprezentativă pentru Leonide. Generată de IA/DALL-E

Leonidele pot fi observate cu ochiul liber

Pentru a observa acest spectacol cosmic, nu avem nevoie de echipamente speciale. Este recomandat să mergi într-un loc întunecat, departe de luminile orașului și de clădiri înalte. Cel mai bun moment pentru a vedea Leonidele este după miezul nopții, când cerul este cel mai întunecos.

Trebuie să stai întins pe spate, pe o pătură sau un șezlong și să privești atent către stele. Aproximativ 15 meteori pe oră sunt văzuți de obicei pe un cer întunecat în timpul vârfului Leonidelor.

Pe data de 17 noiembrie, luna va fi în scădere, însă suprafața ei va fi iluminată 96%. Astfel, lumina puternică va îngreuna vizibilitatea stelelor căzătoare mai slabe.

Fenomenul de luna Plină apare atunci când luna se află pe cealaltă parte a Pământului în comparație cu Soarele, iar partea apropiată a Lunii va fi complet iluminată.