Conform calendarului ortodox, pe data de 23 februarie are loc Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui. Află totul despre acest obicei creștin și vezi ce este bine să faci în această zi!

Lăsatul secului de carne

În 2025, Lăsatul secului de carne pică pe data de 23 februarie, după Moșii de iarnă. În această zi, biserica îi cinstește pe Sfântul Sfințit Mucenic Policarp, episcopul Smirnei și Sfânta Cuvioasă Gorgonia.

Potrivit tradiției, credincioșii care își doresc să țină Postul Paștelui vor mânca pentru ultima dată carne de lăsatul secului. Apoi, în următoarele 7 zile, vor avea dezlegare la ouă, lapte și brânză. Această perioadă poartă denumirea de Săptămâna albă sau Săptămâna brânzei și are rolul de a-i ajuta pe enoriași să își găsească drumul mai ușor spre pocăință.

Pregătirile pentru Lăsatul secului de carne încep încă de sâmbătă, deoarece sunt Moșii de iarnă. Gospodinele pregătesc mâncare tradițională, pachete cu alimente și colivă, pe care le împart la biserică și la vecini. Seara, pregătesc pâine de casă, plăcinte cu mălai în frunze de varză, poame coapte, tăiţei cu nucă sau cu mac, precum și alte preparate specifice zonelor.

Lăsatul secului de brânză are loc pe 2 martie, în duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Postul Paștelui începe luni, pe 3 martie și durează până pe 19 aprilie. Acest post este considerat cel mai aspru de peste an, deoarece este lung și are doar două zile cu dezlegare la pește: 25 martie, de Buna Vestire și 9 aprilie, la Intrarea Domnului în Ierusalim.

Lăsatul secului de carne
Biserica ortodoxă. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce este bine să faci pe 23 februarie?

Credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în ziua Lăsatului sec de carne, transmise din generație în generație. Iată câteva dintre ele!

Dimineața, oamenii se îmbracă în haine de sărbătoare și merg la biserică pentru a participa la slujbă. De obicei, aceștia se roagă, aprind lumânări și vizitează cimitirele.

Se spune că e bine să dedici mai mult timp momentului de rugăciune în această zi. Enoriașii obișnuiesc să aprindă candela cu untdelemn sfințit sau o lumânare, în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare.

Citește și: Când pică Paștele ortodox în 2025? Învierea Domnului este precedată de 6 săptămâni de post

Preoții ne sfătuiesc să nu spălăm în astfel de zile importante, sub nici o formă. De asemenea, nu se mătură, nu se coase, nu se toarce și nu se croiește. La sate, e bine ca oamenii să evite muncile grele la câmp sau în gospodărie.

Dacă ești supărat pe cineva, este o zi potrivită să ierți sau să treci peste conflict, chiar dacă acea persoană a greșit. Este bine să începi postul cu sufletul deschis, către mântuire.