Tu ai aflat că AI va fi un instrument inevitabil pentru vindecarea pacientelor cu cancer la sân? Metoda se pare că este deja folosită în țări precum Germania și SUA, scrie Euronews. Acolo, interpretarea A.I. a fost cu 2,6% mai bună decât cea a medicului.
Cifrele arată alarmant, deoarece din ce în ce mai multe tinere sau femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, pentru multe dintre ele fiind mult prea târziu.

De aceea cu toții sfătuiesc un screening anual, pentru identificarea din timp a eventualelor probleme.

Sistemul AI care ajută la vindecarea pacientelor cu cancer la sân

Spre exemplu, o echipă interdisciplinară de cercetători de la MIT și ETH Zurich a dezvoltat un model AI care poate identifica diferite stadii ale carcinomului ductal (DCIS) dintr-o imagine, notează MIT News. Mai precis, sistemul verifică mamogramele, depistând astfel tumorile.

”Acum am dezvoltat o tehnică care este scalabilă. De aici, avem într-adevăr nevoie de un studiu prospectiv. Colaborarea cu un spital și transpunerea acestei tehnici în clinică va reprezenta un important pas înainte”, a declarat Caroline Uhler, profesor la Departamentul de inginerie electrică și informatică (EECS), pentru sursa citată anterior.

Imagine reprezentativă pentru un cabinet medical. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Mai mult, AI va putea fi folosită și pentru radioterapie, deoarece este esențială predicția distribuției dozei, informează Daily Reporter. Desigur, domeniul acesta evoluează foarte mult, însă beneficiile ar putea fi foarte mari, mai ales dacă e vorba de vieți omenești. Un studiu a arătat că AI a depistat cu 20% mai multe tipuri de cancer decât radiologii, conform Breast Cancer. În total, 80.000 de femei au beneficiat de acest serviciu.

Un alt studiu a arătat că AI a ajutat la detectarea alarmelor false în SUA și Marea Britanie. Este vorba despre iBRISK (intelligent-augmented breast cancer risk calculator) care ar putea prezice cu exactitate dacă țesutul anormal semnalat de medici este mai probabil să fie benign sau canceros.

Aproximat 12.000 de românce primesc un astfel de diagnostic dur din partea medicilor.