Vezi ce au descoperit oamenii de știință despre mumia egipteană ”țipătoare”! Arheologii încă fac tot felul de c, deoarece vor mai multe detalii despre viața și moartea acesteia, deoarece sunt convinși că vor afla lucruri interesante.

Trupul a fost descoperit în anul 1935 într-un mormânt, în situl orașului antic Teba, de lângă Luxor, potrivit CNN. Ea era într-un sicriu de lemn, într-o cameră funerară de sub mormântul familiei lui Senmut, care a fost un funcționar de rang înalt. Nu e exclus deci să fie o rudă de-a acestuia.

Ce spun specialiștii despre mumia egipteană ”țipătoare”?

O echipă întreagă de specialiști au utilizat imagistica în infraroșu și alte tehnici avansate pentru a ajunge la o concluzie în ceea ce privește moartea femeii. Astfel, ei au ajuns la concluzia că ea avea 48 de ani când a murit, dar și că trupul a fost îmbălsămat cu tămâie și rășină de ienupăr, mai spun experții, conform sursei citate mai sus. Lângă ea mai erau și 2 inele scumpe din aur și argint, iar pe cap avea o perucă lungă din fibre de palmier.

Femeia a fost de statură mică, având doar 1,54 metri.

„Aici arătăm că ea a fost îmbălsămată cu material de îmbălsămare costisitor, importat. Acest lucru, precum și aspectul bine conservat al mumiei, contrazice credința tradițională conform căreia eșecul de a-i îndepărta organele interne implica o mumificare deficitară”, a declarat Saleem într-un comunicat de presă.

Mai mult, ea ar fi murit în agonie și ar fi suferit o formă rară de rigidizare musculară, mai scrie Reuters. De fapt acesta ar fi fost și motivul pentru care gura ei era încă deschisă, deși îmbălsămătorii legau maxilarul de cap.

Imagine reprezentativă pentru sicriul unei mumii. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Ea nu ar fi singura mumie care a fost descoperită în acest fel, de aceea experții sunt curioși de ce mai pot descoperi pe parcurs.

„Probabil că îmbălsămătorii au mumificat corpul contractat al femeii … înainte ca acesta să se descompună sau să se relaxeze, păstrând astfel poziția gurii deschise la moarte. De asemenea, este posibil ca mușchii contractați să fi împiedicat îmbălsămătorii să închidă gura”, a mai spus un expert, conform Science Alert.