Oamenii de știință au făcut o descoperire șocantă, după ce au colectat date despre dietele a 4.869 de adulți și au urmărit starea de sănătate a acestora timp de 19 ani. Se pare că 4 porții dintr-un anumit aliment pot fi fatale, dacă sunt consumate într-o săptămână.
4 porții din acest aliment pot fi fatale
O echipă de cercetători din Italia au făcut o descoperire șocantă, în urma unui studiu elaborat. Oamenii de știință au vrut să afle dacă există o legătură între consumul excesiv al unui aliment popular și decesul prematur.
Potrivit acestui studiu, persoanele care consumă mai mult de aproximativ 4 porții de pui cu săptămână au mai multe șanse de a muri decât cele care mănâncă mai puțin de 100 de grame pe săptămână.
Pentru a investiga o potențială legătură între pui și moartea timpurie, cercetătorii de la Institutul Național de Gastroenterologie din Italia au colectat date despre dietele a 4.869 de adulți, apoi au urmărit starea de sănătate a acestora timp de 19 ani.
Fiecare participant a oferit informații despre contextul lor demografic, starea generală de sănătate, obiceiurile de viață și istoricul medical prin interviuri cu cercetătorii.
Echipa le-a înregistrat greutatea, înălțimea și tensiunea arterială și le-a cerut să completeze un chestionar susținut de cercetări despre obiceiurile lor alimentare. Sondajul a inclus întrebări despre câtă carne roșie, carne de pasăre și carne totală au mâncat participanții, iar aceste date au fost sortate în patru niveluri de aport pe tip de proteină.
Din cei 1.028 de participanți care au decedat pe parcurs, carnea albă a reprezentat aproximativ 41 la sută din consumul lor de carne săptămânal, iar 29 la sută din aceasta a fost păsări de curte. Restul de 59 la sută a fost carne roșie.
Potrivit rezultatelor publicate în revista Nutrients, consumul a mai mult de 300 de grame de pui pe săptămână a fost asociat cu un risc de mortalitate crescut cu 27% din orice cauză, comparativ cu consumul de mai puțin de 100 de grame pe săptămână.

Bărbații sunt mai afectați decât femeile
În cadrul acestui studiu elaborat, cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbații care consumau mai mult de 300 de grame de carne de pasăre pe săptămână au avut de 2,6 ori mai multe șanse de a muri din cauza cancerului digestiv decât cei care au mâncat mai puțin de 100 de grame.
„Rezultatele noastre au arătat că bărbații au un risc mai mare decât femeile de a muri din cauza [cancerului gastrointestinal] pentru aceeași proporție de carne de pasăre consumată”, au scris autorii.
Deși nu au un răspuns exact pentru această diferență, specialiștii cred că că diferențele generale de alimentație ar putea avea un rol, deoarece femeile tind să prefere porții mai mici și alimente mai sănătoase.
Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că cercetarea a fost limitată deoarece nu au solicitat informații despre diferitele bucăți de carne, consumul de carne de pasăre procesată sau modul în care a fost pregătită. De asemenea, nu au colectat date despre obiceiurile de exercițiu ale participanților, care joacă un rol critic în sănătatea generală și prevenirea decesului timpuriu.