Anul Nou bate la ușă, iar românii se pregătesc intens de sărbătoare, cu preparate tradiționale și alimente veșnic prezente pe masă în noaptea dintre ani. Iată de ce trebuie să mâncăm pește și struguri de Revelion!

De ce se mănâncă pește și struguri de Revelion?

Peștele este unul dintre cele mai căutate alimente, mai ales în ultimele zile ale anului. Conform tradiției, gospodinele îl pregătesc cu mare atenție pentru masa de Anul Nou, de cele mai multe ori întreg, la cuptor sau la grătar, însă există numeroase variante și rețete puse în practică.

Se spune că cine va mânca pește în noaptea dintre ani, se va bucura de noroc și va fi sănătos în următoarea perioadă. Mai mult decât atât, va trece prin anul următor fără probleme, așa cum trece peștele prin apă.

În ultimii ani, strugurii sunt nelipsiți de pe mesele românilor, în noaptea de Revelion. Această tradiție a fost adoptată cu mult timp în urmă și asociată cu norocul și prosperitatea.

Potrivit superstiției, cine va consuma 12 boabe de struguri de Anul Nou, va avea parte de bogății și va fi norocos. Fiecare bob este asociat cu o lună din anul următor, iar gustul este considerat un indiciu important pentru evenimentele din perioada respectivă.

Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion anul acesta? Meteorologii au făcut anunțul

De exemplu, dacă bobul va fi dulce, persoana va avea o lună bună din toate punctele de vedere. În schimb, dacă va fi acru, se zice că va avea parte de ghinion, greutăți sau probleme financiare.

Masa de Revelion
Masa de Revelion, cu pește și struguri. Imagine generată de IA/DALL-E

Care sunt alimentele nelipsite de Revelion?

Peștele și strugurii nu sunt singurele alimente prezente pe masa de Revelion în casele românilor. Chiar dacă preparatele de Crăciun au fost multe, gospodinele se întorc din nou în bucătărie pentru a pregăti cele mai bune rețete de Anul Nou.

Carnea de porc nu lipsește nici la această sărbătoare de pe mese, fiind considerată simbol al bogăției și norocului. De cele mai multe ori, întâlnim sarmale, friptură, cârnați, rulade, dar și alte preparate.

Citește și: Piftie de curcan. Rețeta care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători

Colacii și cozonacii sunt nelipsiți de Revelion, fiind asociați cu bunăstarea și unitatea familiei. De asemenea, prăjituri precum Tiramisu, Albă ca zăpada, Televizor, Tosca sau Negresă, se numără adesea printre surprizele dulci ale serii.

Printre băuturile nelipsite de Revelion se numără vinul, rachiul, șampania, dar și sucurile naturale sau cu acid.