Tăierea moțului copilului este un obicei respectat cu sfințenie la noi în țară. Această tradiție nu a dispărut pentru moment și foarte mulți părinți țin cont de ea. Puțini sunt, însă, lămuriți de vârsta la care se face acest lucru. Iată de ce să nu tai la doi ani moțul copilului!

De ce să nu tai la doi ani moțul copilului?

Tăierea moțului este un obicei destul de întâlnit la noi în țară. Bebelușul care împlinește un an trebuie să treacă prin acest obicei, el semnificând cumva maturizarea lui. Acesta constă într-o mică petrecere la care neapărat trebuie să participe și nașii celui mic. Aceștia pregătesc o tăviță cu diverse obiecte din care copilul trebuie să aleagă. Ea poate să conțină bani, o carte, un pieptăn, chei de mașină, o iconiță și multe altele. Din popor se spune că viața copilul va fi influențată de ceea ce alege de pe tăviță.

Nașii trebuie să lege părul celui mic cu o fundă roșie, iar mai apoi să îi taie moțul. Ulterior, trebuie să aibă un covrig din pâine pe care să îl rupă deasupra capului său. Apoi, cel mic trebuie să aleagă de pe tăviță.

Moțul copilului se taie, de obicei, între un an și trei ani. Foarte multe persoane aleg să facă asta la doi ani, însă se pare că nu ar fi bine. De ce? Ei bine, există oameni care susțin că moțul copilului nu trebuie tăiat la vârsta de doi ani pentru că această vârstă este una cu soț. De cele mai multe ori această tradiție se face atunci când cel mic împlinește un an de viață.

traditie, mot, copil
Tăierea moțului Sursă: fotografie generată de AI

Ce semnificație au obiectele de pe tăviță?

În ultimii ani, nașii și părinții aleg să pună diverse obiecte pe tăvița copilului. Ei bine, unele dintre ele au o semnificație pentru ei, în timp ce altele au o semnificație generală.  Cel mai des întâlnite obiecte sunt:

  •  stiloul / pixul – semn că va fi profesor
  • cărţile- semn că va fi profesor
  • telefon mobil – va fi vorbăreţ
  • bani – înseamnă belşug
  • chei de maşina – înseamnă belşug
  • ceas/bijuterie – prevestesc bogăţia
  • oglinda – cochetărie
  • icoana – credinţa în Dumnezeu