Iarna grea a pus stăpânire pe majoritatea zonelor țării, afectând traficul rutier. Află cum se circulă pe drumurile din România și vezi care sunt recomandările polițiștilor pentru șoferi!

Cum se circulă în România?

Potrivit unui comunicat transmis de Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, la ora 11:00 nu erau înregistrate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită în urma atenționărilor meteorologice.

Se circulă în condiții de iarnă în județele aflate sub cod galben de ninsori, respectiv Argeș, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov (inclusiv mun. București), Prahova, Olt și Teleorman, fiind semnalate ninsori, cu depuneri de zăpadă pe alocuri pe carosabil.

Ninge în majoritatea zonelor țării, mai ales în partea sudică, iar carosabilul este umed și acoperit cu gheață sau polei în unele locuri. Pentru siguranța circulației, drumarii acționează constant cu utilaje și cu material antiderapant, nefiind impuse restricții de trafic.

În această dimineață, în jurul orei 07:45, pe DN Centura București, la kilometrul 40+600 metri, localitatea Jilava, județul Ilfov, un autocamion a rămas imobilizat pe carosabil, în urma unei defecțiuni tehnice. Circulația rutieră a fost restricționată pe sensul de mers Măgurele – Popești Leordeni, și s-a desfășurat pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea polițiștilor, până în jurul orei 9:00, când a revenit la normal.

Citește și: Meteorologii au anunțat ninsori abundente și ger cumplit în toată România. Vezi cum va fi vremea în următoarele zile

Drumurile din România iarna
Circulația pe un drum din România, în condiții de iarnă. Imagine generată de IA/DALL-E

Recomandări pentru conducătorii auto în sezonul rece

Pentru siguranța traficului în sezonul rece, poliția recomandă șoferilor să se informeze din timp cu privire la condițiile meteorologice și starea drumurilor de pe traseul care urmează a fi parcurs, precum și posibilitatea utilizării unor rute alternative și echiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă („M+S”, „M.S.”, ,,MS” sau „M&S”), în cazul deplasării pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, înainte de a pleca la drum este importantă verificarea anterioară deplasării a nivelului combustibilului/bateriei, verificarea nivelului lichidului de parbriz, care să fie rezistent la îngheț, dar și îndepărtarea zăpezii/gheții de pe parbriz, oglinzi, faruri și plafon.

Pe drumurile publice se recomandată utilizarea, pe cât posibil, a frânei de motor, evitarea bruscării comenzilor autovehiculului și efectuarea oricărei manevre numai după o temeinică asigurare și adaptarea vitezei la condițiile de drum.

Deplasarea trebuie să se realizeze cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă sau mâzgă, piatră cubică umedă, dar și când vizibilitatea este redusă sub 100 m, în condiții de ceață sau ninsoare abundentă.

Mai mult decât atât, șoferii trebuie să mărească distanța de siguranță între autovehicule, să evite manevrele riscante, să fie atent pe toată durata deplasării.

În cazul în care vehiculul are o defecțiune și rămâne imobilizat, șoferii trebuie să folosească luminile de semnalizare a avariilor și triunghiul reflectorizant, potrivit politiaromana.ro.