O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru orice persoană, indiferent de vârstă, însă pesticidele de pe fructe și legume ne îngrijorează de cele mai multe ori. Iată cea mai simplă metodă de a scăpa de ele!

Cum eliminăm pesticidele de pe fructe și legume?

Pesticidele sunt substanțe chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile de dăunători, boli și buruieni, asigurând astfel recolte mai abundente. Acestea pot rămâne pe suprafața fructelor și legumelor până când ajung pe mesele noastre.

Expunerea pe termen lung la anumite pesticide, chiar și în cantități mici, a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, astfel că mulți consumatori caută soluții de a scăpa de ele, înainte de a consuma alimentele proaspete.

Cercetătorul gastronomic, Heinz Wuth, a recomandat o serie de pași de urmat pentru a te bucura de fructe și legume dezinfectate fără a fi nevoie să folosești aditivi.

Creatorul de conținut a început videoclipul explicând conceptul de pesticid celor peste două milioane de urmăritori ai săi.

„Pot fi prezente în mod natural sau aditivi, iar aceștia din urmă sunt cei care provoacă îngrijorare”, a explicat acesta, subliniind în același timp că expunerea pe termen lung la pesticide poate fi legată de anumite condiții.

Ei bine, tot ce trebuie să faci pentru a curăța fructele și legumele este să le speli bine cu apă. Heinz Wuth susține că 90% din pesticide pot fi îndepărtate dacă spălăm alimentele sub jet de apă pe toate părțile.

Acest lucru se datorează faptului că substanțele chimice pulverizate pe culturi sunt solubile în apă, adică se dizolvă atunci când intră în contact cu apa.

Pesticidele de pe fructe
Fructe și legume proaspete. Imagine generată de IA/DALL-E

Alte metode folosite pentru curățarea fructelor și legumelor

O metodă populară pentru gospodine este spălarea fructelor și legumelor cu apă și oțet. Se pune o cantitate egală de apă și oțet într-un recipient, apoi clătim aceste alimente, înainte de a le consuma. Oțetul are proprietăți antibacteriene și poate ajuta la îndepărtarea pesticidelor de pe suprafața lor.

O altă metodă este să adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă, lăsați fructele și legumele să se înmoaie în această soluție timp de 15-20 de minute, apoi le clătiți bine. Se spune că bicarbonatul de sodiu este eficient în neutralizarea anumitor pesticide acide.

În ultimii ani au apărut pe piață diverse soluții special formulate pentru curățarea fructelor și legumelor. Acestea sunt concepute pentru a îndepărta ceara, murdăria și reziduurile de pesticide.