Focaccia este unul dintre cele mai populare preparate italienești și a devenit extrem de iubită în întreaga lume. Aceasta este o încântare a papilelor gustative în orice moment, dar mai ales pe timpul verii pentru că este considerată un simbol al acestui anotimp. Iată cum să faci focaccia ca în Italia, la tine acasă!
Cum să faci focaccia ca în Italia?
Focaccia are o istorie veche de 2.000 de ani și a ajuns să fie cunoscută pe tot mapamondul. Aceasta oferă un gust de savoare în diferite rețete și este foarte îndrăgite de consumatori. De-a lungul timpului au apărut foarte multe rețete pentru acest preparat, adaptate zonei unde se servea. Dacă și tu îți dorești să faci o focaccia la tine acasă și să simți gustul autentic italienesc, acest articol e pentru tine. Ai nevoie de doar câteva ingrediente banale.
- Făina
Făina este ingredientul de bază, însă trebuie să ai grijă ca aceasta să fie una de calitate superioară. Aceasta trebuie să se potrivească și pentru rețetele sărate, dar și pentru cele dulci.
- Ulei de măsline extravirgin
Uleiul de măsline apare în fiecare pas al rețetei, începând de la frământare până la ultimul pas, când focaccia este unsă cu acesta. Ai grijă să alegi un ulei de măsline extravirgin cu gust autentic pentru ca preparatul tău să aibă gustul autentic italienesc.
- Sare
În cazul în care vei folosi focaccia pentru un preparat sărat, sarea joacă un rol foarte important în rețetă. Poți folosi o sare de mare sau una grunjoasă.
- Drojdie
În focaccia se adaugă mai multă drojdie pentru ca aluatul să fie umed. Pentru a activa drojdia, în caz că e vorba de una proaspătă, trebuie neapărat să ai la îndemână zahăr.
- La alegere poți adăuga ierburi aromatice, măsline, mozzarella, parmezan sau usturoi.
Cum se frământă focaccia?
Pentru a prepara aluatul, tot ce aveți de făcut este să adăugați ingredientele într-un vas și să frământați până când aluatul devin omogen. Ulterior, acesta trebuie acoperit cu folie alimentară și lăsat să crească până se dublează. Procesul poate dura în jur de 3-5 ore.
Apoi, transferați aluatul în tava unsă cu ulei de măsline, întindeți-l cu un sucitor și faceți gropițe pe toată suprafața lui cu degetele. Acoperiți tava cu un prosop și îl lăsați să mai crească 30 de minute. Puneți tava la copt la 180 de grade pentru 18-20 de minute.