Oamenii de știință au dezvăluit cum miroase o cometă aflată în spațiul cosmic. Nimeni nu s-ar fi gândit la așa ceva.

Mulți și-au pus întrebarea cum miroase o cometă din spațiu. Așadar, răspunsul este unul pe măsură, respectiv, cometele miros a ouă stricate, urină de cal, alcool și migdale amare, spun oamenii de știință europeni, conform ABC.

Cum miros cometele?

Un instrument aflat la bordul navei spațiale Rosetta a Agenției Spațiale Europene a detectat câteva semnalmente chimice intrigante de la cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko (67P/C-G) de la întâlnirea lor în spațiul cosmic, în luna august, 2014. Printre moleculele detectate se numără amoniacul, metanul, hidrogenul sulfurat, cianura de hidrogen și formaldehida.

Dacă ați putea mirosi cometa, v-ați dori probabil să nu o fi făcut”, a declarat ironic echipa într-un blog postat pe site-ul Agenției Spațiale Europene (ESA).

Rosetta a descoperit multe alte molecule rare în cometă, inclusiv aminoacizi, care sunt elementele de bază ale proteinelor și ale întregii vieți de pe Pământ.

„Parfumul lui 67P/C-G este destul de puternic”, a declarat Kathrin Altwegg, cercetătorul șef al Rosina.

De asemenea, specialiștii au spus că acestea mai pot mirosi asemănător cu oțetul. Echipa Rosina credea că doar moleculele cele mai volatile, dioxidul de carbon și monoxidul de carbon, vor fi eliberate pe măsură ce suprafața înghețată a cometei va începe să se încălzească încet.

cum miroaseo cometa
Sursă: Fotografie generată de AI

Astronauții miros totul înainte de a fi trimiși în spațiu?

În 1967, un incendiu a ucis trei astronauți americani în timpul unei repetiții de lansare a primei misiuni Apollo. Ancheta rezultată a dus la testarea suplimentară a materialelor utilizate în cadrul programului spațial, printre care se numărau și testele de mirosire, informează BBC.

Materialele netoxice pot încă să emane mirosuri care îi fac pe astronauți să se simtă rău, iar în final misiunea să fie compromisă.

Actualul „șef al adulmecătorilor” de la NASA este George Aldrich. Cunoscut uneori sub numele de „Nostrildamus”, acesta are sarcina de a mirosi toate obiectele care se vor afla în zonele locuibile ale Stației Spațiale Internaționale.