Adesea auzim termenul de „relație toxică”, dar ce înseamnă exact toxicitatea într-o relație? O relație toxică nu implică neapărat abuz verbal, emoțional sau fizic, ci include anumite semne care indică faptul că relația este dăunătoare pentru unul sau ambii parteneri.

Aceste semne pot fi observate atunci când cei doi petrec mai mult timp certându-se decât bucurându-se de momentele împreună.

Cum îți dai seama că relația în care ești nu e potrivită?

Nicio relație nu este perfectă, dar un factor important este rezolvarea comună. Trebuie să faceți tot ce vă stă în puteri pentru a reuși să treceți peste toate greutățile.

Semnele unei relații toxice sunt subtile și constante, creând un dezechilibru între parteneri prin amenințări, învinuirea celuilalt pentru manipulare și șantaj emoțional, prin reacții emoționale intense, cum ar fi crize de plâns, reproșuri, certuri și tendințe de control.

Cum îți dai seama că relația în care ești nu e potrivită?
Cum îți dai seama că relația în care ești nu e potrivită? Sursă: Fotografie generată de AI

Semne că relația ta este toxică

– lipsa încrederii în partenerul/a de viață te face anxios și îți poluează mintea cu gânduri de îngrijorare.

– dacă a început să te mintă trebuie să o iei ca pe un semn, deoarece acest lucru nu se va face niciodată într-o relație sănătoasă

– încerci foarte mult să îl schimbi pe cel de lângă tine

– îți compari partenerul cu alte persoane

– nu ești niciodată mulțumit de cel de lângă tine și ai așteptări prea mari de la el

– vă certați mereu din aceleași motive

– îți este frică să îi spui ceea ce crezi de fapt

– te simți foarte rău psihic și lucrurile nu mai sunt la fel ca la început

– te critică de față cu prietenii voștri comuni

În momentul în care te afli într-o relație toxică ajungi să te îndepărtezi de toată lumea și să nu te mai simți deloc bine din punct de vedere emoțional. Începi să ai foarte multe frustrări, anxietate, chiar și atacuri de panică și nu te mai regăsești nicăieri.

Dacă simți că merită să lupți pentru partenerul tău, fiți deschiși, vorbiți despre aspectele care vă deranjează, iar dacă lucrurile nu o iau în direcția bună încercați terapia de cuplu. Dacă iubirea dintre voi este reală, luptați până la capăt ca să reușiți să vă salvați relația.

În situația în care cel de lângă tine va refuza sau nu va vrea să facă terapie e cuplu, este un semn clar că nu mai ai ce să cauți în acea relație.