Un nou proiect de lege propune acordarea simultană a concediului pentru creșterea copilului ambilor părinți, în anumite condiții. Iată despre ce este vorba!

Concediu parental simultan

Senatul a adoptat zilele trecute un proiect de lege care prevede acordarea simultană a concediului pentru creșterea copilului ambilor părinți, pentru familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți.

Sprijinul se poate acorda temporar, până la împlinirea vârstei de 6 luni a copiilor. Dacă proiectul va intra în vigoare, ambii părinți pot solicita concediu pentru creșterea copilului în același timp. Pentru a beneficia de acest lucru, cererea trebuie depusă la primăria de domiciliu sau reședință, în termen de 10 zile de la externarea din spital.

Pentru proiectul de act normativ inițiat de un grup de parlamentari preponderent de la UDMR, termenul de dezbatere şi vot în Senat s-a împlinit pe 27 noiembrie.

Citește și: Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025! Vezi câți bani primesc copiii și până la ce vârstă

Angajarea unei persoane specializate

Pe lângă posibilitatea de a alege un concediu simultan, părinții din România ar putea opta pentru angajarea unei persoane care să ajute la îngrijirea copiilor, însă aceasta va trebui să urmeze un curs de puericultură.

Agențiile pentru prestații sociale județene, respectiv a municipiului Bucureşti trebuie să încheie cu persoana propusă un contract individual de muncă, cu normă întreagă, pe perioadă determinată, de șase luni.

Plata drepturilor salariale se realizează la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi este asigurată din bugetul de stat prin bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, scrie digi24.ro.

Înainte de a semna contractul de angajare, persoana care urmează să aibă grijă de copii va prezenta un certificat de cazier judiciar şi un document medical din care să reiasă că nu suferă de boli psihice sau boli infectocontagioase.

Concediu prenatal simultan
Părinți și bebeluși, în camera de zi. Imagine generată de IA/DALL-E

Indemnizația de creștere a copilului

Potrivit legii, cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Citește și: Primești bani în plus pentru copilul tău! Ai auzit de Contul Junior Centenar?

Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă unuia dintre părinți, dacă în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri supuse impozitului pe venit. De asemenea, pot beneficia și:

  • Părintele care frecventează fără întrerupere cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, universitar sau postuniversitar;
  • Oricare dintre soții care au adoptat un copil;
  • Persoanele care au copilul în plasament ori în plasament de urgență;
  • Asistentul maternal profesionist (numai pentru copiii săi naturali ori adoptați);
  • Persoana numită tutore.