În continuare este o situație tensionată pentru astronauții blocați în spațiu de 2 luni. Butch Wilmore și Suni Williams nu s-a putut întoarce pe Pământ din cauza unor probleme de scurgere în capsulă. Capsula Starliner de la Boeing în care se află ei a fost de altfel și prima care a decolat cu un echipaj la bord, potrivit unui raport Associated Press (AP).

Ce spune NASA despre astronauții blocați în spațiu?

În acest moment, astronauții ar fi în siguranță, ei trăind într-o rezervă cu alimente, oxigen și alte elemente esențiale pe care NASA le-a pregătit în amănunt, scrie Space.com.

„Planul nostru este să îi trimitem înapoi cu Starliner și să îi trimitem acasă la momentul potrivit„, a declarat reporterilor Steve Stich, manager al Programului de echipaj comercial al NASA, în timpul unei teleconferințe de presă tensionate din 28 iunie.

În tot acest timp, NASA a anunțat marți, 6 august că deocamdată amână din nou lansarea SpaceX până la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât să rezolve probleme apărute cu cei 2 astronauți, potrivit CNN. Miercuri, 7 august va urma o nouă ședință unde se vor continua aceste discuții și se va încerca găsirea unor variante.

Imagine cu Butch Wilmore și Suni Williams. „Sursă: Captură ecran Youtube”

Anterior, NASA a spus că cei doi astronauți nu sunt blocați în spațiu, însă o presiune asupra sistemului de propulsie a cauzat aceste eveniment neplăcut.

„Unele dintre manevrele manuale au pus un stres suplimentar pe propulsoare”, a declarat Steve Stich, managerul programului Commercial crew al NASA, la 25 iulie, notează sursa citată mai sus.

De precizat este că al 2 zbor de testare fără echipaj al Starliner a ajuns în siguranță la ISS în 2022, după ce a avut aceleași probleme cu propulsoarele.

Boeing și SpaceX au ocupat primul loc pe lista NASA pentru serviciul de taxi pentru astronauți către și de la stația spațială după retragerea navetelor în anul 2011.