Marea Nordului este situată în nordul Europei și este o parte a Oceanului Atlantic. Aceasta este vecină cu opt țări Europene și are foarte multe resurse, cum ar fi, petrol, gaze și pește.
Ce nu știai despre Marea Nordului?
Marea Nordului se situează între Norvegia și Danemarca în partea de est, Marea Britanie la vest și coastele nordice ale Germaniei, Olandei, Belgiei și Franței la sud.
Aceasta este cea mai rece mare din lume, iar vara temperatura ajunge la 17°C și iarna la 6°C.
Fluxul de apă din Marea Nordului este o rotație în sens invers acelor de ceasornic. Pe Coasta Mării Nordului există o diversitate de caracteristici, atât geologice cât și geografice.
Dacă vorbim din punct de vedere istoric, Marea Nordului este o cale de navigație europeană, iar acolo se pescuiește din belșug.
În momentul actual oamenii din țările vecine merg foarte des acolo pentru a se recreea. Pe lângă toate acestea, ea a devenit și o sursă de energie importantă oferind energie eoliană și valuri.
Marea Nordului a jucat un rol semnificativ în istoria Europei. Datorită întinderii sale vaste și a râurilor care se varsă în ea, a fost ușor de accesat din multe regiuni, facilitând comerțul și cuceririle. Aceasta a fost un punct central în dezvoltarea timpurie a comerțului maritim.
Apele sale le-au oferit protecție Insulelor Britanice împotriva invaziilor de pe continent timp de peste o mie de ani. Totuși, Marea Nordului a fost și un punct de plecare pentru expansiunea imperiilor maritime ale țărilor vecine. Fără schimbul de bunuri și idei facilitat de Marea Nordului, dezvoltarea culturală a nord-vestului Europei după Evul Mediu ar fi putut fi considerabil întârziată.
Marea Nordului s-a transformat în principala zonă de producție de petrol și gaze din Europa de Vest, furnizând țiței de calitate superioară, cu un conținut redus de sulf. Norvegia și Regatul Unit sunt cei mai mari doi producători, având producții anuale comparabile până în 1990. Totuși, până la începutul secolului 21, Norvegia a devenit evident liderul în producția de petrol și gaze din regiunea Mării Nordului.
Curiozități despre Marea Nordului
– Marea Nordului are o lungime de 970 de kilometri și o lățime de 580 de kilometri. Are o suprafață totală de aproximativ 570.000 de kilometri pătrați.
– Este cea mai rece mare de pe pământ. Are o temperatură medie de 17°C vara și 6°C iarna.
– În ciuda faptului că este puțin adâncă în majoritatea părților, cel mai adânc punct al mării ajunge la aproximativ 700 de metri.
– Marea Nordului este alimentată de diferite sisteme fluviale mari din toată Europa, inclusiv râurile Tamisa, Elba și Rin. Volumul total de apă al acestei mări este de aproximativ 54.000 de kilometri cubi.
– Apa de mare însăși curge într-un model de rotație în sens invers acelor de ceasornic de-a lungul marginilor.
– De asemenea, găzduiește peste 50 de grupuri de insule și cele mai multe dintre ele sunt situate în apropierea coastelor sale scoțiane și daneze.