Tu când pui varză la murat? Aceasta are un gust excepțional, însă gospodinele au rețete diferite pe care le urmează. Cele mai multe folosesc foile pentru a face celebrele sarmale, însă ea poate fi tocată și pentru o salată delicioasă.

Tu cum pui varză la murat? Rețeta pe care o urmează unguroaicele

După cum bine știți sarea este ingredientul principal atunci când puneți varza la murat. Aceasta trebuie să fie neapărat grunjoasă. Mai precis, se adaugă aproximativ 40-50 g de sare la 1 litru de apă, potrivit Click.

Imagine reprezentativă pentru varza murată. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Cimbrul de asemenea va da o oarecare savoarea verzei, la fel și boabele de piper și foile de dafin. În Ungaria se folosește și chimenul, dar și câțiva ardei iuți, în cazul în care mâncați picant. De asemenea, merele și gutuile se pun pentru a ajuta le fermentare.

Acum, să trecem la preparare. Va trebui să tai varza în bucăți mari pe care să le dai cu sarea grunjoasă. Apoi, vor trebui să stea așa câteva ore, până când vei adăuga peste apă cu sare. După ce ai așezat totul în borcane, asigură-te că soluția acoperă varza, care va trebui să stea la loc răcoros, timp de aproximativ 4 săptămâni.

O altă gospodină recomandă hreanul, însă nu în exces, iar pentru a obține o varză crocantă trebuie să adăugăm și puțin zahăr. Acesta poate fi pus desigur și atunci când sunt pregătite borcanele cu castraveți și gogoșari.

Capacele sunt și ele extrem de importante, deoarece trebuie să fie sterilizate bine și să sigileze conținutul.

Cât de sănătoasă este varza murată?

Specialiștii spun că varza acționează ca un probiotic, așadar o puteți consuma fără probleme. Mai mult, ea previne declinul cognitiv, ameliorează stările de stres și atenuează anxietatea și depresia.

,,CFU sunt cele mai bune probiotice naturale pe care le poți avea în dietă”, a explicat Mihail Pautov, medic chirurg, pentru Medicool.