Românii pot solicita pensia anticipată, înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Află care sunt condițiile de acordare a banilor și ce acte sunt necesare.

Ce este pensia anticipată?

Pensia anticipată este un beneficiu pentru români, care se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, doar dacă asiguratul a depășit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 8 ani.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, cuantumul pentru pensia anticipată se stabilește din cel al pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit cnpp.ro.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipată nu se iau în considerare perioadele în care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţional.

Citește și: Cum calculezi indexarea pensiei? Punctul de referință crește de la 1 ianuarie 2025

Acte necesare pentru dosarul de pensionare

  • cerere pentru înscrierea la pensie anticipată;
  • carnetul de muncă (original şi copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă (adeverințe), dacă este cazul;
  • adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, în situaţia în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul;
  • adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau a-II-a de muncă, în situaţia în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul;
  • procura specială pentru mandatar, dacă este cazul.
Beneficiar pensie anticipată.
Beneficiar pensie anticipată. Imagine generată de IA/DALL-E

Documentele se depun la casa de pensii competentă teritorial, în funcție de domiciliul titularului dreptului de pensie, tutorele/curatorul acestuia sau persoana căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor.

De asemenea, cererea de pensionare poate fi depusă şi prin mandatar, desemnat prin procură specială, la casa de pensii competentă teritorial în funcție de domiciliul solicitantului.

Pensii mai mari din 2025

Valoarea Punctului de Referință (VPR) va crește de la 1 ianuarie cu 12,1%, ajungând la 91 de lei, conform Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii. Noua lege va aduce mai mulți bani pensionarilor anul viitor. Majorarea se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată.

De asemenea, pensionarii din România, care primesc pensia minimă garantată vor beneficia de o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că vor încasa lunar 1.415 de lei în 2025, față de 1.281 de lei.

Citește și: Când vine pensia în decembrie 2024? Vezi cine va primi mai mulți bani

„Sunt două lucruri care influențează majorarea anuală a pensiilor: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru anul 2025 va fi peste rata inflației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea.