Află totul despre ajutorul social comunitar pentru o familie monoparentală din București! Iată cine poate beneficia de acest sprijin din partea statului și despre ce sumă este vorba!
Cine beneficiază de ajutorul social comunitar?
Ajutorul social comunitar reprezintă un sprijin financiar pentru familiile monoparentale din București, ce are ca scop creșterea calității vieții acestora.
Potrivit metodologiei, ajutorul social comunitar poate fi acordat familiilor formate din persoana singură și copiii în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta.
Prin persoană singură, se înțelege persoana care este necăsătorită, văduvă, divorțată, sau al cărei soţ/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească.
De asemenea, este considerată persoană singură dacă soțul/soția este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor.
Cât este ajutorul social comunitar?
Pentru familia monoparentală, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 200 lei inclusiv, ajutorul se acordă astfel:
- 300 lei pentru familia cu un copil;
- 600 lei pentru familia cu 2 copii;
- 900 lei pentru familia cu 3 copii;
- 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Pentru familia monoparentală, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează între 201 lei şi 530 lei inclusiv,ajutorul este de:
- 200 lei pentru familia cu un copil;
- 400 lei pentru familia cu 2 copii;
- 600 lei pentru familia cu 3 copii;
- 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.

Care sunt condițiile de acordare?
Ajutorul social comunitar pentru familiile monoparentale se acordă în următoarele condiții:
- Părintele are domiciliul sau viză de reședință în municipiul București cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii;
- Solicitantul nu figurează cu datorii neeșalonare la bugetul local;
- Stimulentul se acordă doar prin virament bancar.
Solicitantul nu beneficiază de acest ajutor dacă nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite sau dacă dosarul este incomplet. De asemenea, nu poate primi sprijin financiar dacă în urma verificării în teren, asistenții sociali constată că există inadvertențe între documentele depuse la dosar și situația în fapt, potrivit dgas.ro.
Iată care sunt documentele necesare pentru solicitarea acestui sprijin financiar:
- Cerere tip,
- Declarație privind componența familiei,
- Acte de identitate părinte și copii;
- Istoric de domiciliu pentru titularul cu Carte de Identitate provizorie;
- Adeverința de stare civilă emisă de Serviciul de stare civilă din cadrul Evidenței populației;
- Adeverință de la Penitenciar pentru soțul / concubinul / tatăl copiilor, privind data reținerii și data eliberării (dacă este cazul) ;
- Documente /declarație privind domiciliul și/sau adresa de reședință;
- Documente privind veniturile: talon/ extras de cont pensie, alocatie copii, pensia alimentară, adeverinta de venit salarial lunar, document privind alte venituri realizate/ încasate.