Au mai rămas 10 zile până la una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox, astfel că românii au ieșit deja la cumpărături, pentru a se pregăti din timp de această zi specială. Iată cât costă anul acesta un kilogram de carne de miel pentru masa de Paște!

Cât costă un kilogram de miel pentru Paște?

Anul acesta Paștele ortodox și cel catolic pică în aceeași zi, pe 20 aprilie. Chiar dacă mai avem 10 zile până la Învierea Domnului, tot mai mulți români iau cu asalt marile magazine de la primele ore ale dimineții, pentru a cumpăra carne de miel.

Prețurile nu diferă foarte mult față de anul trecut, mai ales că mulți comercianți apelează la oferte săptămânale pentru clienți. Fiind unul dintre principalele alimente pentru masa de Paște, carnea de miel este foarte căutată. Prețurile pornesc de la 30 de lei/kilorgamul și pot ajunge la 200 de lei/kilogramul, în funcție de cantitate sau piesă, precum coaste, carcasă, pulpă, spată etc.

De exemplu, un kilogram de spată de miel costă 80 de lei la Kaufland, în limita stocului disponibil. Zilele acestea, românii au opțiunea de a rezerva un miel întreg prin serviciul Click&Pick pus la dispoziție de Lidl. Produsul poate fi comandat între 7 și 13 aprilie, urmând să fie ridicat din magazinul ales în perioada 14–17 aprilie. Prețul pentru un kilogram este de 45 de lei.

La Metro, un kilogram de pulpă fără os costă 68 de lei. În ceea ce privește prețul pentru organele de miel, acesta variază între 32 – 60 de lei, în funcție de magazin. În piețe, prețul mediu pentru carnea de miel este de 40 de lei pentru pulpă, 45 – 50 de lei pentru cotlet și 40 de lei pentru friptură.

Citește și: Ce târguri de Paște și de Florii sunt organizate în 2025? Iată ce evenimente au loc în București

Carne de miel pentru Paște
Carne de miel proaspătă. Imagine generată de IA/DALL-E

Cât costă mielul în viu la fermieri?

Persoanele care doresc să achiziționeze un miel în viu de la fermieri, pentru masa de Paște, se pot aștepta la prețuri între 20 – 30 de lei/ kilogramul, în funcție de zonă. În schimb, cei care vor să cumpere o carcasă de miel vor scoate din buzunar aproximativ 35 – 40 de lei.

Autoritățile sanitar-veterinare au început deja controalele, atât în piețe, cât și în centrele de sacrificare temporare. Inspectorii amintesc că vânzarea cărnii de miel se face doar cu certificat sanitar-veterinar. Totodată, ștampila rotundă aplicată pe carnea provenită din abatoare temporare este obligatorie.

Specialiștii încurajează oamenii care doresc să aibă carne de miel proaspătă pe masa de Paște să achiziționeze doar din locuri autorizate și să fie atenți la condițiile de transport și depozitare.

„Cel care cumpără, în primul rând, să facă examen organoleptic, adică aspect, culoare, miros, şi în primul rând să vadă dacă are cap sau un membru unde se va vedea copita despicată. Este cel mai bun semn că nu este vorba de un fals. Să evite în felul acesta carcase care au sub 21 de zile. Este toxic sub 21 de zile, relativ toxic, nu moare nimeni”, a explicat Corneliu Lucescu, medic veterinar DSVSA Suceava, potrivit observatornews.ro.