Tu știi cât costă rechizitele? Coșul de cumpărături ar putea ajunge să coste mult mai mult în 2024, spre disperarea părinților care caută prețuri mai avantajoase. O familie ar trebui să plătească în jur de 1000 de lei, sau poate chiar mai mult pentru rechizite, dar și haine, notează Hot News.

Cât costă rechizitele? Mai e puțin și sună clopoțelul

De exemplu, o femeie a plătit pentru un caiet dictando 9,50 lei, pentru un bloc de desen aproape 14 lei și pentru niște etichete 18 lei. De asemenea, aceasta a spus că acuarelele au ajuns să coste 16 lei, pensulele 19,50 lei, iar creioanele 20 lei, mai scrie sursa citată mai sus.

„Am noroc că are deja ghiozdan și penar, luate anul trecut. Altfel ajungeam la 1.000 de lei. Anul trecut am dat doar pe ghiozdan și penar 500 de lei”, a explicat femeia.

Și un penar a ajuns să coste 100 de lei, în timp ce hainele s-au scumpit și ele foarte mult. Pentru a evita țepele, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) i-a sfătuit pe părinți să achiziționeze rechizite și uniforme școlare doar din magazine autorizate, unde se eliberează documente cumpărare.

Imagine reprezentativă pentru rechizitele școlare. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

„Uneori un preț exagerat de mic poate ascunde anumite probleme legate de calitatea produselor, acestea putând fi contrafăcute”, spune Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC, într-un comunicat al instituției.

Spre exemplu, un elev din ciclul primar are nevoie de cel puțin 14 caiete, penar, ghiozdan si un set pentru ora de pictură, potrivit ProTv. Mulți încă nu știu ce au de cumpărat, așadar așteaptă prima zi de școală pentru a primi lista.

Situația nu e deloc roz, după cum arată statisticile. Prețul mediu al articolelor de papetărie și al materialelor de desen, dar și al hainelor și încălțămintei pentru copii, a crescut în medie cu 2,0% – 2,5% în UE în luna iulie a acestui an, informează Hundary Today. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în România, Malta și Ungaria, în timp ce în Cipru, Țările de Jos și Suedia prețurile au mai scăzut, conform datelor Eurostat.