Proiectul de digitalizare a cărților de identitate electronice a fost aprobat zilele trecute. În curând putem avea cartea de identitate pe telefon!

Digitalizarea cărții de identitate

Proiectul pentru digitalizarea cărții de identitate electronice a fost aprobat. Acesta a primit o investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit proiectului, românii vor beneficia în curând de o formă modernizată și mai accesibilă de identificare.

„Aprobăm azi două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetățeni. Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR.

Cel de-al doilea vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni. Astfel multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților.”, a anunțat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Citește și: Cine a inventat CNP-ul? Puțini știu secretul ascuns din spatele fiecărei cifre

Potrivit noului proiect, românii pot avea cartea de identitate pe telefon. Aceste versiuni digitale vor include aceleași informații stocate pe cipurile pașapoartelor și cărților de identitate fizice, inclusiv imaginea facială a titularului, dar nu și amprentele digitale.

Cartea de identitate digitală
Cartea de identitate pe telefon. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce beneficii aduce cartea de identitate electronică

Potrivit MAI, cartea de identitate electronică are un suport de stocare-cip cu interfață duală, contact și fără contact, la nivel de profil (modul în care sunt structurate datele) şi la nivel de spațiu de stocare.

Printre principalele funcții ale Cărții electronice de identitate putem identifica: legitimarea – stabilirea / certificarea identității, inclusiv în cadrul unor operațiuni derulate în mediul online pentru a consuma diverse servicii publice, utilizarea ca document de călătorie etc.

Citește și: Calendarul alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024. Cine crezi că va ocupa funcțiile?

Aşadar, cetățeanul va putea consuma orice serviciu electronic, pentru care furnizorul va stabili că accesul se face în baza Cărții electronice de identitate”, a precizat MAI, potrivit hotnews.ro.

Proiectul-pilot privind emiterea cărților de identitate electronice se desfășoară la Cluj, începând cu luna august 2021. Acesta trebuia extins la nivel național încă din 2023 însă, emiterea cărților electronice de identitate la nivel național poate fi disponibilă spre sfârșitul acestui an.

Prin intermediul proiectului-pilot dezvoltat la Cluj, au fost emise 17.000 de buletine de identitate electronice, până la începutul anului. În prezent, numărul acestora a trecut de 25.000.