Preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun sunt pregătite atent de către gospodine, pentru a obține un gust desăvârșit. Am pregătit o rețetă de cârnați de casă tradiționali, pe care trebuie neapărat să o încercați anul acesta!
Cârnați de casă tradiționali
În tradiția românească, tăierea porcului este un obicei foarte întâlnit, din cele mai vechi timpuri. Oamenii se pregătesc intens de sărbătorile de iarnă, iar carnea de porc este vedeta meselor de Crăciun. Gospodinele pregătesc preparate tradiționale, precum șuncă, tobă, cârnați, caltaboș și jumări la garniță. Iată o rețetă autentică de cârnați de casă tradiționali, perfecți pentru iarnă.
Ingrediente pentru cârnați de casă
- 5 kg carne de porc (70-80% carne macră și 20-30% grăsime)
- sare grunjoasă
- 20 g piper negru măcinat
- 150 g usturoi
- 10 g cimbru uscat
- boia de ardei dulce
- 1 ardei iute roșu și uscat
- 10 g de coriandru
- 5 g ienibahar
- 10 metri mațe de porc
- apă.
Cum prepari cârnații de casă?
Primul pas în prepararea cârnaților este spălarea mațelor în mai multe ape. Le lăsăm apoi într-un vas cu apă rece, în care adăugăm câteva linguri de oțet pentru eliminarea mirosului.
Carnea de porc se toacă diferit, în funcție de zone. În mod tradițional, bunicii o tocau cu un cuțit mare, lăsând astfel bucățele mai mari. Putem să facem carnea cuburi potrivite, pe care să le punem în mașina de tocat și să folosim sita preferată.
Peste carnea tocată adăugăm sare, piper, cimbru, ardeiul iute mărunțit, boia dulce, precum și coriandru și ienibahar după gust. Punem aproximativ 500 ml de apă rece și amestecăm aproximativ 10 minute, pentru a obține o compoziție omogenă. Dacă este necesar, puteți să mai adăugați apă, astfel încât pasta pentru cârnați să nu fie tare.
Când carnea este gata, se pune un maț pe pâlnia de cârnați și se verifică să nu fie spart. Apoi, compoziția se pune în mașina de tocat și începem să formăm cârnații la viteză mică.
Citește și: Piftie de curcan. Rețeta care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători
Cârnații se pun la uscat pentru câteva zile, într-un loc răcoros, cum ar fi un balcon sau o magazie. La sate, oamenii îi înșiră pe un băț pe care îl agață pe prispa casei sau în pod. Apoi se pot păstra în frigider sau în congelator.