În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, copiii și adulții pornesc la colindat din casă în casă, pentru a ura gazdelor sănătate, bogăție și mese încărcate. Vezi când se merge cu Steaua, potrivit tradițiilor românești!

Când se merge cu steaua?

Colindătorii din toate zonele țării se pregătesc intens pentru sărbătorile de iarnă. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au asociat multe tradiții Crăciunului, printre care și colindatul. Atât copiii cât și adulții, pornesc din casă în casă pentru a aduce urări și voie bună sătenilor.

Printre cele mai cunoscute colinde se numără și „Steaua”, un cântec simplu, care prevestește Nașterea lui Iisus Hristos. Potrivit tradițiilor, se merge cu steaua în noaptea de 24 decembrie dar și în ziua de Crăciun, pe 25.

Colindătorii confecționează o stea din carton sau alte materiale, pe care o împodobesc cu hârtie colorată, beteală sau beculețe, iar în mijlocul acesteia lipesc o iconiță cu Maica Domnului și Iisus Hristos. Apoi, se strâng în grupuri mici sau mari și bat la ușile rudelor, vecinilor și altor săteni, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului.

De obicei, gazdele oferă acestora fructe, covrigi, nuci, biscuiți, bomboane, prăjituri de casă, dar și bani. În unele zone, colindătorii sunt invitați la masa de Crăciun, unde servesc preparate tradiționale, vin fiert sau rachiu.

Citește și: Când se merge cu colindul în 2024? Tradiții românești înainte de Crăciun

Versuri „Steaua sus Răsare”

Steaua sus răsare
Ca o taină mare,
Steaua strălucește
Și lumii vestește
Și lumii vestește.

Ca astăzi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naște pe Mesia
Naște pe Mesia.

Magii cum zăriră
Steaua și porniră,
Mergând după rază
Pe Hristos sa-l vază
Pe Hristos sa-l vază.

Steaua de Crăciun
Colindători, merg cu Steaua de Crăciun. Imagine generată de IA/DALL-E

Și dacă porniră
Îndată-L găsiră
La Dânsul intrară
Și se închinară
Și se închinară.

Cu daruri gătite
Lui Hristos menite
Ducând fiecare
Bucurie mare
Bucurie mare.

Care bucurie
Și aici sa fie
De la tinerețe
Pan-la bătrânețe
Pan-la bătrânețe.

Citește și: Ce sunt „colindețele”? Tradiția care încă se respectă în sudul țării

Tradiții românești de Crăciun

Mersul cu steaua reprezintă doar una dintre numeroasele tradiții care se respectă în România de Crăciun. În dimineața zilei de 25 decembrie, credincioșii se îmbracă în haine de sărbătoare și merg la biserică pentru a participa la slujbă. La final, aceștia împart pachete cu alimente, însoțite de câte o lumânare aprinsă, pentru cei care au trecut la cele veșnice. De cele mai multe ori, se dă de pomană din preparatele pe care gospodinele urmează să le pună pe masă în acea zi, dar și fructe, legume și dulciuri.

La întoarcere, oamenii obișnuiesc să se adune în jurul mesei încărcate cu mâncare tradițională, precum sarmale, tobă, cârnați, șorici, piftie sau friptură.

În unele zone ale țării, finii obișnuiesc să meargă în vizită la nași de Crăciun. Potrivit tradiției, aceștia le aduc un coș cu produse tradiționale și daruri alese. În alte locuri, nașii sunt cei care îi vizitează pe fini în a doua zi de Crăciun.