De-a lungul timpului au fost găsite numeroase obiecte și clădiri vechi, ascunse în diferite colțuri ale lumii! Iată ce descoperire istorică au făcut oamenii de știință în Ungaria!

Descoperire istorică în Ungaria

Arheologii au făcut o descoperire importantă, care scoate la lumină o parte din istoria unor așezări antice din Vestul Ungariei. La începutul anului 2023, Institutul Național de Arheologie din cadrul Centrului de Colecții Publice al Muzeului Național Maghiar a lansat un nou proiect de cercetare pe Dealul Somló pentru a investiga activitățile care au caracterizat viața locuitorilor și peisajul în care era încorporată așezarea.

În martie 2024, studiul lidar a fost efectuat cu un vehicul aerian fără pilot Matrice 600 și un senzor CHCAA450, la o altitudine de scanare de 100 m, pentru a forma un model digital al terenului cu rezoluție și au fost derivate hărți suplimentare pentru a evidenția diferențele de topografie.

Astfel, cercetătorii au scos la suprafață sute de artefacte ce datează de la finalul Epocii Bronzului și obiecte de la începutul Epocii Fierului, precum arme, oale, bijuterii și ornamente militare.

„Dealul Somló oferă informații unice despre aranjamentul obiectelor din bronz (stratificare și combinare de obiecte, tezaurizare duală), modelul de fragmentare a obiectelor metalice fără influențe moderne și prezența componentelor nemetalice în tezaure, cum ar fi mărgele de chihlimbar, colți de mistreț și de porc domestic, precum și componente din țesătură și piele.” se arată în studiul publicat pe 27 martie în revista Antiquity.

Descoperire istorică în Ungaria
Obiecte vechi din fier. Imagine generată de IA/DALL-E

Unele obiecte datează din 1400 – 1300 î.Hr.

Cercetătorii au afirmat că unele dintre obiectele ascunse pe Dealul Somló din Ungaria datează chiar din perioada 1400 – 1300 î. Hr.

De asemenea, unele descoperiri sugerează că zona a continuat să fie ocupată între a doua jumătate a secolului al VI-lea și începutul secolului al V-lea î.Hr. Au fost găsite cantități mari de bulgări de bronz, picături, jeturi de turnare și lingouri plano-convexe, ce sugerează prezența unor ateliere de prelucrare a bronzului pe platou.

Citește și: Cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare! Obiectele conțin informații despre prima putere imperială din istorie

„Datorită eforturilor voluntarilor noștri, investigațiile noastre au documentat primele tezaure metalice de pe Somló”, ​​a spus Bence Soós , arheolog-muzeolog la Muzeul Național Maghiar, autorul principal al studiului.

Anterior, au fost găsite în apropierea orașului Somló obiecte funerare din epoca fierului timpuriu în movile funerare monumentale. Acest lucru i-a determinat pe unii cercetători să creadă că în acea zonă erau construite sediile puterii unei clase de elită de lideri războinici.