Facturile tale la curent sunt din ce în ce mai mari? Ei bine, cauza este una extrem de simplă. Iată care sunt aparatele care consumă cel mai mult curent! Oricine le are în casă, însă nu știe cât consumă, de fapt.

Aparatele care consumă cel mai mult curent

Electrocasnicele sunt esențiale în orice locuință. Sunt menite să simplifice munca de zi cu zi și să asigure un confort. În timp ce unele dintre ele sunt indispensabile, altele pot fi considerate și mofturi. Indiferent de categoria unde încadrezi electrocasnicele din casa ta, este important să reții că toate sunt consumatoare. Acestea consumă energie electrică și, cu cât ai mai multe, cu atât va fi mai mare și factura la curent.

Care sunt aparatele care consumă cel mai mult curent într-o locuință?

De departe, cele mai mari consumatoare de energie dintr-o locuință sunt frigiderul și congelatorul. Fiind nevoit să funcționeze fără oprire pentru a menține o temperatură optimă în interiorul său, frigiderul este unul dintre electrocasnice care te face să plătești cel mai mult la facturi. Consumul său diferă în funcție de model, dar, în general, frigiderul are o putere cuprinsă între 100-400 W.

Raportat la această valoare, putem concluziona că un frigider care merge non-stop timp de o lună, consumă 144 kWh. Asta înseamnă că doar el generează un cost al facturii electrice de 115 lei.

Pe locul 2 în topul electrocasnicelor cu cel mai mare consum de energie electrică se află mașina de spălat. Cel mai mult curent îl consumă atunci când încălzește apa. Potrivit lovedeco.ro, o mașină care funcționează de 4 ori pe săptămână generează un cost de 25.6 de lei pe lună.

Mai puțin decât mașina de spălat, însă, nu cu mult, consumă cuptorul electric. Puterea lui variază între 2.000 și 5.000 W. Dacă este folosit de 5 ori pe lună, asta înseamnă un cost lunar de 24 de lei.

Fără doar și poate, în lunile de vară, cel mai mare consumator este aerul condiționat. Atunci când este caniculă afară, consumul aerului condiționat îl va depăși pe cel al frigiderului. Dacă funcționează 20 de zile, câte 5 ore în fiecare zi, acesta va genera un cost lunar de 160 de lei.

La polul opus, unul dintre electrocasnicele care consumă cel mai puțin este televizorul. Consumul redus se înregistrează doar atunci când este în stand-by, nu și când este pornit. Potrivit aceleiași surse, un televizor care stă în standy-by 30 de zile, non-stop, adaugă 3 lei la factura de electricitate.

electrocasnice, consum, curent
Electrocasnice Sursă: fotografie generată de DALL-E