De multe ori o sursă de mister, specialiști au decis să afle adevăruri ascunse despre vise, prin demararea mai multor studii.

De ce visăm?

De foarte multe ori se întâmplă ca nici măcar să nu ne amintim ce am visat seara trecută, dar se crede că toată lumea visează între 3 și 6 ori pe noapte. Un vis ar dura în medie, între 5 și 20 de minute, conform Medical News Today.

Există mai multe teorii despre motivul pentru care visăm. Printre ele se numără reprezentarea dorințelor și dorințelor inconștiente, interpretarea unor semnale aleatorii de la creier și corp în timpul somnului, fie consolidarea și procesarea informațiilor adunate în timpul zilei. Multe lucruri rămân necunoscute despre vise, deoarece ele sunt dificil de studiat în laborator.

adevaruri ascunse despre vise
Sursă: Fotografie generată de DALLE-E

Există cinci faze de somn în cadrul unui ciclu de somn:

Stadiul 1: Somn ușor, mișcare lentă a ochilor și activitate musculară redusă. Această etapă formează 4 până la 5 la sută din somnul total.

Stadiul 2: Mișcarea ochilor se oprește și undele cerebrale devin mai lente, cu explozii ocazionale de unde rapide. Acest stadiu formează între 45-55% din somnul total.

Stadiul 3: Încep să apară unde cerebrale extrem de lente, numite unde delta. Ele sunt intercalate cu unde mai mici și mai rapide. Această etapă reprezintă între 4 și 6% din somnul total.

Stadiul 4: Creierul produce aproape exclusiv unde delta. Este dificil să trezești pe cineva în timpul etapelor 3 și 4, care împreună sunt numite „somn profund”.

Stadiul 5: Acest stadiu este cunoscut sub numele de mișcare rapidă a ochilor (REM). Respirația devine mai rapidă, neregulată și superficială. De asemenea, ochii se mișcă rapid în diverse direcții, iar mușchii membrelor devin temporar paralizați, mai scrie sursa citată mai sus.

cum comunicam prin vise
Sursă: Fotografie generată de DALLE-E

Cum comunicăm cu oamenii în vise?

Un studiu realizat de patru echipe independente arată că visarea lucidă în timpul somnului permite o comunicare cu ceilalți.

„Am vrut să știu dacă, în timpul acestui stadiu al somnului, este posibil să auzim lumea exterioară”, a spus autoarea studiului, pentru PBS. Inițial, cercetătorii i-au antrenat pe participanții la studiu să comunice prin mișcări ale ochilor dacă reușesc să obțină un somn lucid. Apoi, într-un total de 56 de sesiuni sub măsurarea electroencefalogramei (EEG), participanții au avut la dispoziție aproximativ 90 de minute pentru a dormi.

Participanții la studiul Northwestern au putut confirma, în general, la trezire, că au avut un vis lucid. Însă unii nu și-au putut aminti ce s-a spus sau ce s-a făcut. Unii au răspuns greșit la întrebările puse.

În continuare se lucrează la mai multe aplicații  în direcția identificării adevărurilor ascunse despre vise lucide.

„Există o mulțime de aplicații diferite, fie că este vorba de terapia viselor lucide sau de plăcerea recreativă… Cred că ne așteaptă un viitor strălucit”, a spus Chris Mazurek, un student, participant la studiu, pentru sursa de mai sus.