Argintul este un metal nobil, astfel că este rezistent la oxidarea în aerul umed, însă atunci când are contact cu suflul se provoacă pătarea. Oxidarea argintăriei este un semn că aceasta este cu adevărat din argint. O metodă inedită pe care mulți nu o știu pentru redarea strălucirii argintului are la bază un aliment care se găsește în casa oricui. Voi știați că bananele pot lustrui argintăria?

Știați că bananele pot lustrui argintăria?

Oricine are bijuterii de argint se confruntă cu dificultăți atunci când vine vorba de curățarea lor. Dacă este purtat frecvent, argintul poate căpăta o culoare negricioasă sau se poate murdări ușor. Nu este deloc complicat să îl curățăm acasă, mai ales că au fost descoperite foarte multe metode care sunt la îndemâna oricui. Una dintre acestea este coaja de banană.

Toată lumea are, cel mai probabil, banane în casă și nici măcar nu știu câte proprietăți are coaja lor. Ei bine, specialiștii au descoperit că dacă lustruiești argintul cu partea interioară a cojii de banană, acesta își va recăpăta strălucirea. După ce frecați bijuteriile cu coaja, folosiți o cârpă moale pentru a le șterge, iar apoi vor arăta ca noi.

Înainte de a utiliza această metodă mai puțin obișnuită, trebuie să vă asigurați că argintul este potrivit pentru a fi curățat cu acest ingredient. Este foarte important să testați întotdeauna pe o parte mică a bijuteriei înainte de a aplica pe întreaga suprafață.

coaja de banana proprietati
Coaja de banană poate lustrui argintăria. Sursă: Fotografie generată de DALLE-E

Alte metode inedite pentru a curăța argintul

Pe lângă coaja de banană, există și alte soluții inedite pentru a curăța argintul, cu produse pe care toată lumea le are în casă.

Pastă de dinți

Aceasta variantă este una dintre cele mai ușoare și necesită doar două lucruri: pastă de dinți fără particule de perle sau pietre fine și un burete moale. Frecați ușor suprafața bijuteriei și apoi clătiți cu apă caldă.

Zahăr și lămâie

Faceți o pastă din puțin zahăr și zeamă de lămâie și aplicați-o pe argint, iar mai apoi lăsați-o să acționeze câteva minute și frecați cu o cârpă moale. Ulterior, clătiți cu apă caldă.

Oțet alb

Amestecați o parte de oțet alb cu trei părți de apă caldă, iar mai apoi înmuiați argintul în acestă soluție și lăsați-o acolo 2-3 ore. Mai apoi, clătiți și ștergeți cu o cârpă moale.