Cum toată lumea știe, țările sunt împărțite pe șapte continente, din punct de vedere geografic. Fiecare dintre ele are o caracteristică geologică și o cultură aparte.

Majoritatea dintre ele se limitează la un singur continent, dar există și câteva excepții, care se întind și pe două. Ei bine, dacă credeai că ne oprim aici, nu. Se pare că Rusia este singura țară din lume care se întinde pe trei continente.

Ce este un continent?

Cele mai mari subdiviziuni ale suprafeței terestre sunt continentele, iar acestea sunt delimitate de frontiere naturale precum oceane, lanțuri montane sau mări. Iată care sunt criteriile principale ce definesc un continent:

Relief și structură: Caracterizate de lanțuri montane și câmpii.

Compoziție geologică: Formate din roci ignee, metamorfice și sedimentare.

Caracteristici biogeografice: Ecosisteme și specii unice.

Criterii culturale și istorice: Diferențe culturale și istorice distincte.

Pe glob există șapte continente: Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctida, Europa și Australia. Există interpretări care combină anumite continente, precum Europa și Asia în Eurasia sau cele două Americi într-un singur continent.

Rusia, o țară pe trei continente

Nu mai este un secret pentru nimeni că Rusia este cea mai mare țară din lume, cu o suprafață de 17.098.242. km². Aceasta acoperă aproximativ 11% din suprafața terestră

Rusia este cea mai întinsă țară din lume, cu o suprafață de 17.098.242 km², acoperind 11% din suprafața terestră a Pământului. Rusia se întinde pe Europa și Asia, fiind despărțită de Munții Ural, și atinge chiar și continentul american prin insulele Diomede din strâmtoarea Bering.

Insulele Diomede, aflate în strâmtoarea Bering, cuprind două insule mici: Marele Diomede, aparținând Rusiei, și Micul Diomede, aflat sub jurisdicția SUA. Aceste insule sunt separate de granița dintre Rusia și America, care coincide cu linia internațională de schimbare a datei. Prin urmare, Rusia are teritorii pe trei continente: Europa, Asia și America.

Rusia se învecinează terestru cu 14 țări diferite și are granițe maritime cu Japonia, Suedia, Turcia și Statele Unite.

Cu o populație de 146,8 milioane de oameni, Rusia este a noua cea mai populată țară din lume. Capitala sa, Moscova, este cel mai mare oraș și centrul politic, economic și cultural al țării, fiind urmat de Sankt Petersburg, care este al doilea mare oraș și un important centru cultural și istoric.

Țara care se extinde pe trei continente.
Țara care se extinde pe trei continente. Sursă: Fotografie generată de AI

Curiozități despre Rusia

– Volga, cel mai mare râu din Europa, se află în Rusia, cu o lungime de 3.530 km.

– Limba rusă folosește alfabetul chirilic și multe cuvinte rusești au intrat în vocabularul internațional, precum „vodka” și „sputnik”.

– Iernile siberiene sunt extrem de reci, cu temperaturi care pot ajunge la -60˚Celsius.

– Speranța de viață a bărbaților ruși este de 64 de ani, în parte din cauza consumului ridicat de alcool.

– Rusia are o populație în scădere, estimată să ajungă la 126 milioane de locuitori până în 2050.

– Calea ferată Trans-Siberiană este cea mai lungă din lume, măsurând 9.290 km și traversând opt fusuri orare.

– Biserica Ortodoxă Rusă folosește calendarul iulian, astfel Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie.