Iată tot ce trebuie să știi despre contestația la Evaluarea Națională 2024. Examenul va începe marți, 25 iunie, cu proba scrisă la Limba română, apoi pe 27 iunie va avea loc proba scrisă la Matematică, iar pe 28 iunie la Limba maternă.

Potrivit calendarului, pe data de 3 iulie 2024 va avea loc afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor, până la ora 14:00, până la ora 19, în ziua respectivă, elevii putând să depună acea cerere de recorectare. De asemenea, pe data de 4 iulie între orele 08:00-12:00 se mai pot depune contestații, urmând ca până pe 9 iunie ele să fie soluționate.

Ce conține contestația la Evaluarea Națională 2024?

În acea declarație tip se va menționa faptul că elevul respectiv a luat cunoștință de faptul că nota pe care o vor primi după contestație poate fi mai mică sau mai mare decât nota inițială, conform ghidului Ministerului Educației. În cazul în care aceștia nu sunt majori, declarația va fi semnată de către părinți sau reprezentanții legali ai acestora.
De știut că această contestație se poate depune și online, pe adresa de mail a școlii unde a susținut examenul. Nota finală obținută va fi definitivă.

Imagine reprezentativă pentru un examen. „Sursă: Fotografie generată de AI”

Potrivit Articolului 10 din Ordinul de Ministru nr. 5.241 din 31 august 2022, 2 profesori evaluator se vor uita încă odată pe lucrare, iar în cazul în care diferența dintre notele lor este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu 2 zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire. În cazul în care diferența  este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți 2 profesori evaluator.

Spre exemplu, în anul 2022 au fost depuse 21.856 de contestații. Anul trecut, peste 7.400 de elevi nu s-au prezentat la proba scrisă de Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2023, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, iar la proba de Limba română au fost peste 7000 elevi absenți.

Înscrierile pentru admiterea la liceu încep pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie, notează Edupedu.ro. Dacă mai mulți elevi sunt pe același loc, departajarea se va face în funcție de mediile V-VIII.