Oceanul Pacific este ceea ce a mai rămas din cel mai mare corp de apă din istoria Pământului. Tu știai care a fost cel mai mare Ocean din lume?
Care a fost cel mai mare Ocean din lume?
Cel mai mare ocean al Pământului, Pacificul, acoperă mai mult de 30% din suprafața planetei. El se întindea pe o distanță de 19.000 de kilometri în punctul său cel mai larg, între Columbia și Peninsula Malay. Această mare titanică reprezintă doar rămășițele celui mai mare ocean din istoria Pământului.
Potrivit lui Brendan Murphy, profesor de geologie la Universitatea St. Francis Xavier din Nova Scotia, Panthalassa era o vastă mare care acoperea întregul glob și înconjura supercontinentul Pangeea acum aproximativ 300 până la 200 de milioane de ani.
Murphy sugerează că acest fenomen s-ar putea fi repetat de mai multe ori în istoria Pământului. Toate aceste oceane ar fi avut dimensiuni similare. Cel mai recent supercontinent a fost Pangeea, unde continentele actuale se potrivesc împreună ca piesele unui puzzle, inclusiv Africa și America de Sud.
Oceanul Pacific, rămășița celui mai mare corp de apă din istoria planetei
Conform Smithsonian Institution, acum aproximativ 650 de milioane de ani, un alt supercontinent numit Rodinia a adunat continentele Pământului într-o configurație diferită. Geologii discută dacă s-a format ulterior un alt supercontinent.
Murphy a afirmat că Panthalassa se întindea pe o lățime de cel puțin 3.000 de kilometri peste ceea ce este acum Oceanul Pacific.
Conform unei analize din 2022 publicată în revista Earth-Science Reviews, Panthalassa acoperea aproximativ 70% din suprafața Pământului. Ea depășea astfel dimensiunea Pacificului, care reprezintă acum doar 30% din suprafața terestră și măsoară peste 165 de milioane de kilometri pătrați, conform COI UNESCO.
Rămășițele sale au devenit Pacificul, așa că vă puteți imagina Panthalassa ca fiind Pacificul lipit de Atlantic.
Din punct de vedere tehnic, totuși, Pământul a avut probabil un ocean și mai mare la un moment dat, dar unul care nu era definit de continente.
Atlanticul ar putea deveni cel mai mare ocean din lume?
Conform Smithsonian, aproximativ 150 de milioane de ani după formarea Pământului planeta era acoperită de oceane extinse și continue. Nu exista încă formarea continentelor așa cum le cunoaștem în prezent.
Conform Live Science, aceasta înseamnă că oceanul acoperea aproape întreaga circumferință ecuatorială a Pământului. Acesta avea aproximativ 40.075 km, și întreaga suprafață a planetei de 510 milioane de kilometri pătrați.