Pinguinii sunt singurele păsări incapabile de zbor, dar adaptate la scufundare, utilizându-și aripile pentru propulsie. În timpul evoluției, aripile lor s-au transformat în înotătoare puternice, având articulații rigide care împiedică mișcările independente ale oaselor componente.

Oasele pinguinilor sunt mai dense și mai solide, oferindu-le rezistență la impactul cu apa și reducându-le flotabilitatea prin creșterea greutății. Picioarele lor sunt poziționate mai în spate comparativ cu alte păsări, ceea ce le conferă o statură bipedă, dar le face mersul pe uscat mai dificil. Tu știai aceste lucruri despre pinguini?

Lucruri mai puțin cunoscute despre pinguini

Penajul alb-negru al pinguinilor le asigură un camuflaj excelent în apă când își caută hrana. Văzuți de sus, penajul lor negru este dificil de observat, iar de sub apă, penajul alb pare să reflecte lumina soarelui de la suprafața apei.

Pinguinii pot bea apă sărată, deoarece glanda laterală nazală îndepărtează excesul de sare.

La unele specii, masculul este cel care clocește oul, în timp ce femela merge să caute hrană. Este de preferat ca masculul să fie mai dolofan, pentru a putea rezista mai mult timp fără mâncare.

Pinguinii Little Blue sunt cel mai mic tip de pinguin, având o înălțime de aproximativ 33 cm.

Pinguinii nu au oase pneumatice, spre deosebire de alte păsări, ceea ce este unul dintre motivele pentru care nu pot zbura. Înainte de a se scufunda, ei înghit pietre, care îi ajută să rămână sub apă și să-și îmbunătățească digestia.

Când intră în apă, pinguinii sar de pe un loc mai înalt, apoi se scufundă. Folosindu-și coada și picioarele, își controlează direcția sub apă.

Pinguinul imperial este singura specie care își petrece iernile la țărmul Antarcticii. Pentru a proteja ouăle de frig, le ține pe picioare.

Tu știai aceste lucruri despre pinguini?
Tu știai aceste lucruri despre pinguini? Sursă: Fotografie generată de AI

Mai multe curiozități despre pinguini

Pinguinii ating maturitatea sexuală între trei și opt ani. În general, masculul își găsește mai întâi un loc potrivit pentru cuibărit, apoi încearcă să curteze o femelă.

Pinguinii au o glandă specială care produce un ulei ce îi face penele impermeabile. Ei își aplică această substanță regulat pe pene folosindu-și ciocul.

Aproape fiecare specie de pinguini adoptă monogamia, ceea ce înseamnă că o femelă și un mascul se angajează într-o singură relație de cuplu în timpul sezonului de reproducere, uneori rămânând parteneri pe toată durata vieții lor.

Majoritatea pinguinilor mănâncă orice pot prinde în timp ce se scufundă. Consumă orice creatură pe care o pot înhăța și înghiți.

Majoritatea pinguinilor pot înota aproximativ 15 mile pe oră.

Aceste păsări rezistă și la -40 grade Celsius.

Pinguii năpârlesc în fiecare an.