Lacul Oașa este o destinație de lângă Transalpina, care te va surprinde. Aici veți da peste o oază de liniște și relaxare, cum rar se mai găsește. Odată ajuns în zonă veți avea o mulțime de lucruri de făcut.
Cum ajungeți la Lacul Oașa?
Lacul, care este al doilea cel mai mare lac artificial din România se află între județele Alba și Sibiu, pe râul Sebeș, fiind amplasat la 1225 metri altitudine. Acesta s-a format în anul 1979, odată cu construirea barajului Oașa, potrivit Libertatea. Nu este deloc greu să ajungeți la el, deoarece trebuie să coborâți puțin de la drum.
Desigur, de aici puteți porni și în drumeție, pe jos, existând 2 trasee montane spre Vârful Cindrel. Peisajul este unul de vis, cum rar mai poate fi întâlnit. Natura parcă este neatinsă în această zonă, iar timpul parca stă și el în loc.
Ce puteți face dacă ajungeți în zonă?
Pe lângă admirarea acestui loc, puteți merge la Mănăstirea Oașa. În anul 1943, scriitorul Ioan Pop și povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat în acest loc o bisericuță.
Și Cabana Șureanu, Lacul Iezerul Șureanu, Luncile Prigoanei sau Poarta Raiului merită văzute. Iarna, iubitorii de zăpadă pot merge pe Domeniul schiabil Șureanu. În zona lacului puteți închiria niște biciclete pentru a admira mai bine zona, scrie Știri de Cluj.
Curajoșii pot campa aici, mai ales dacă au experiență în a dormi la cort, sau se pot delecta cu pescuitul. Recent, pe acest lac a fost construită și o fermă piscicolă. Aceasta are rolul principal de a dezvolta zona, dar și de a asigura necesarul de păstrăv de calitate în regiunile din țară, notează Ziarul Financiar.
Inițiatorii proiectului speră ca afacerea să aducă până la 800-1000 de tone de pește pe an, zona nefiind poluată. Ferma a fost finanțată printr-un proiect European în valoare de aproape 2 milioane de euro prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.