În toată lumea au loc peste 100.000 de zboruri într-o singură zi. Zeci de mii de aeronave transportă zilnic pasagerii între marile orașe dintr-o țară sau din lume, oricât de îndepărtate ar fi acestea. În 2023 s-a înregistrat chiar un record de 134.386 de zboruri într-o singură zi. Printre toate aceste sute de mii de zboruri este unul care se realizează în mai puțin de 90 de secunde.Voi știați că în Scoția există un zbor intern de 90 de secunde?

Știați că în Scoția există un zbor intern de 90 de secunde?

Scoția are aproape 800 de insule în total. Marea majoritate dintre acestea fiind nelocuite și nu au nevoie de legături de transport public. Unele, însă, sunt populate, iar acești localnici izolați se bazează pe o combinație de feriboturi și avioane pentru a se deplasa între insule.

În această situație sunt și locuitorii a două insule care depind de singurul mijloc de transport rapid avionul. Aerodrumurile celor două insule se află la o distanță unul de celălalt e doar 4,3 kilometri.

avion, zbor, scotia
Cel mai scurt scor din lume                                                                                            Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cu o durată estimată de zbor de sub 90 de secunde, zorul dintre cele două insule este cel mai scurt zbor comercial din întreaga lume. Avionul are o capacitate pentru opt pasageri, deci nicio șansă de aglomerație sau de așteptat pentru bagaje. În medie, zborul durează mai puțin de 90 de secunde. Recordul pentru cel mai rapid a fost de doar 53 de secunde.

Cel mai lung zbor din istorie

Cel mai lung zbor din istorie a avut loc în urmă cu aproximativ 4 ani. Pe o distanță 15.715 kilometri s-a deplasat un avion al Air Tahiti Nui, din Papeete (Polinezia franceză) până la Paris (Franţa).

În mod normal, avioanele care zburau pe această rută făceau escală la Los Angeles, pe LAX. Preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat, însă, cu câteva zile în urmă ca niciun avion de pasageri din Europa să nu mai aterizeze pe teritoriul SUA. Zborul a durat puțin sub 16 ore, iar la bord s-au aflat patru piloți. Avionul este un Boeing 787-9.