Alegerea numelui unui nou-născut este destul de dificilă pentru părinții săi. În tradiția românească, de cele mai multe ori, bebelușii primesc un nume de la nași. De cele mai multe ori, acest nume este de sfânt. Puține persoane știu, însă, de ce se face acest lucru. Iată care este motivul pentru care bebelușii primesc numele nașilor!
Motivul pentru care bebelușii primesc numele nașilor
În momentul în care bebelușul vine pe lume, părinții lui trebuie să aibă numele deja pregătit. Copilul își primește numele atunci când este înregistrat la Oficiul Stării Civile și mai apoi la botez. Ei bine, în România se practică „datul numelui de la nași”. Astfel, micuțul nou-născut primește un nume de la nași, de cele mai multe ori de sfânt. Un preot a dezvăluit care este motivul pentru care se practică acest lucru.
Chiar dacă în ultimii ani acest fenomen nu mai este atât de des întâlnit, tot există persoane care practică. Acum, oamenii pun nume din ce în ce mai sofisticate, preluate din străinătate.
„După tradiția românească și creștinească, numele dat copilului ar trebui să fie cel al nașului, ca unul care îl naște la o viață nouă. Dacă nu se dă numele nașului, este bine să dăm copiilor numele sfântului din ziua în care se nasc aceștia.
În cazul în care acest nume nu se potrivește cu dorința nașilor și a părinților, se poate lua numele oricărui alt sfânt din calendarul ortodox care, din acel moment, devine patronul și ocrotitorul copilului”, scrie părintele Niculae Necula în cartea sa.
Care sunt cele mai populare nume de sfinți?
Dacă părinții aleg să nu opteze pentru niciun nume de la nași, aceștia au o listă lungă de nume de sfinți din care pot alege. Cele mai populare sunt Maria, Ana, Teodora, Irina, Magdalena, Elena, Ecaterina pentru fete, iar pentru băieți Ioan, Matei, Gabriel, Luca, Pavel, Vasile, Petru, Gheorghe, Ștefan, Toma, Andrei.
În România, foarte multe persoane aleg, încă, să opteze pentru un nume de sfânt pentru copilul lor. Aceștia procedează în acest fel cu gândul că cel mic va fi protejat pentru tot restul vieții de sfântul al cărui nume îl poartă.