Cât de bine te pricepi la română? Dacă ești nesigur pe cunoștințele tale și pe relația pe care o ai cu gramatica, acest test de gramatică te va ajuta îți recapeți încrederea în tine sau chiar să înveți lucruri noi.

Test de gramatică

În rândurile de mai jos vei avea un test pentru a-ți vedea abilitățile în gramatica limbii române. Dacă găsești același număr de greșeli ca acolo, înseamnă că ești pe drumul cel bun.

„Astăzi, la ora de limba și literatura română, doamna profesoară nea dat un extemporal surpriză. Cu toți am rămas surprinși de veste, însă profesoara ne-a spus că trebuie să fi pregătit în orice moment. Am răspuns corect câteva întrebări, dar au fost și unele care nu leam știut. Colegi mei a spus că au rezolvat în mare parte testul și că nu a fost mai greu ca testul de la cealaltă clasă. Ulterior, după ce am aflat rezultatele, am fost foarte supărat pentru că am luat o notă foarte mică. Nu mă așteptam nici-o secundă și am fost dezamăgit. Din acel moment am știut că trebuie să învăț și să dau tot ce este m-ai bun din mine ca să am cele mai bune rezultate. Mai mult, miar place ca părinții mei să fie mândri de mine și să se bucure de notele mari care le iau.”

Tu câte greșeli ai reușit să identifici în textul de mai sus?

test de gramatica limba romana
Sursă: Fotografie generată de AI

Cele mai comune greșeli gramaticale din gramatica limbii române

Mi-ar place” în loc de “mi-ar plăcea” – exemplu: Mi-ar plăcea să merg la mare zilele acestea.

Folosirea adverbului “decât” în loc de “doar” sau “numai” – exemplu: Am decât un task de rezolvat astăzi.

„Eu vroiam” în loc de „Eu voiam” – exemplu: Eu voiam să te sun, dar mi s-a închis telefonul.

„Care” și „Pe care” – exemplu: Aceasta este floarea pe care o vreau. El este băiatul care mi-a scris.

„Datorită” și „Din cauza” – exemplu: Datorită lui am reușit să trec peste momentele grele. Din cauza vremii nu am putut merge la piscină.

„Fi” și ”Fii” – exemplu: Nu fi răutăcios cu sora ta! Trebuie să fii mai bun cu frații tăi.

„Copii” și „Copiii” – exemplu: Niște copii au lipsit astăzi de la școală. Toți copiii au fost prezenți la școală.

Sunt multe persoane care fac aceste greșeli gramaticale, unii poate chiar fără să realizeze. Este important să citiți aceste exemple pentru a reuși să puneți cuvintele potrivite în frazele potrivite.

În rândurile anterioare veți găsi cele mai comune greșeli, iar dacă ați reușit să le sesizați, ei bine, felicitări, sunteți pe drumul cel bun, iar relația voastră cu limba română este mai mult decât perfectă.