Din păcate, ne confruntăm de multe ori cu situații în viață în care suntem mințiți, chiar dacă este vorba de prieteni sau de un membri al familiei. Minciunile pot fi nesemnificative, dar unele dintre ele pot fi destul de grave. Iată cum îți dai seama că cineva te minte!

Studiile efectuate de cercetători au arătat că atunci când doi străini se întâlnesc, aceștia se mint reciproc în primele 10 minute. În cazul cuplurilor căsătorite, se observă o rată de aproximativ o minciună la fiecare 10 interacțiuni, în timp ce pentru cei necăsătoriți, rata este de aproximativ o minciună la fiecare 3 interacțiuni. Adolescenții își mint părinții o dată la fiecare cinci interacțiuni.

Cum îți dai seama că ești mințit

Se pare că există persoane care nu știu că în momentul în care mint vocea lor se schimbă, dar și modul în care vorbesc. De cele mai multe ori putem să ne dăm seama de 54% din minciunile pe care le auzim, dar dacă ne antrenăm puțin vom ajunge chiar la 90%.

Un mincinos utilizează expresii precise și restrictive

Una dintre cele mai recunoscute este: „Ca să fiu sincer…” sau „Mulțumesc că ai menționat asta, credeam că voi fi înșelat dacă nu…”

Un mincinos repetă întrebarea înainte de a răspunde

De ce? Pentru a avea ocazia să gândească la răspunsul său în mod corespunzător.

Un mincinos te va privi mai mult în ochi

O persoană sinceră menține contactul vizual doar pentru o perioadă scurtă de timp. În schimb, un mincinos care încearcă să te convingă va face un efort mai mare pentru a menține acest contact îndelungat, fiind unul dintre semnele clarificării minciunii.

 

Cum iti dai seama ca cineva te minte
Cum iti dai seama ca cineva te minte. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Un mincinos va folosi un zâmbet fals

Atunci când mințim, emoțiile pe care le arătăm sunt false, deoarece nu reflectă realitatea. Pentru a da impresia că simte emoțiile potrivite, mincinosul poate folosi un zâmbet.

Observăm clar în fotografiile noastre că avem un surâs artificial atunci când nu suntem luați prin surprindere. Un zâmbet forțat pare similar cu pozele în care doar gura râde. Când zâmbești sincer, ochii se îngustează din cauza emoțiilor și a micilor riduri din colțurile ochilor. Un zâmbet autentic se reflectă în privire.

Mincinosul dă prea mult detalii

Pentru a susține minciuna, mincinosul va insista asupra detaliilor într-un mod forțat și nerealist. Astfel, când observi că primești o mulțime de detalii irelevante, este un semn că ceva nu este în regulă.

Un mincinos nu îți va povesti istoria lui începând cu finalul

Dacă ai impresia că ceva nu este în regulă în relatarea sa, încearcă să îi pui întrebări inversând cronologia. Atunci când minte, este extrem de dificil să povestești începând cu finalul. Această tehnică este adesea folosită de cei mai experimentați anchetatori din poliție.

Un mincinos e lipsit de coerență

Este important să verifici dacă povestea pe care ți-o spune interlocutorul tău este coerentă. Chiar dacă vorbește cu atenție și exactitate, dacă ceea ce relatează nu are logică, nu te culpa pentru că nu ai înțeles.

Dacă povestea este inventată, va fi dificil pentru el să-și amintească toate detaliile pe care le-a spus inițial. În această situație, el poate să se simtă neliniștit și să se teamă că nu va putea reproduce detaliile dacă îi vei cere să înceapă de la început.