Palatul Parlamentului este una dintre cele mai controversate clădiri din lume, în jurul său fiind numeroase mituri. Chiar dacă sună de necrezut, unul dintre ele este cel legat de fantome. Palatul Parlamentului este una dintre cele mai cunoscute clădiri din țară și nu numai. De-a lungul timpului, în jurul său s-au construit numeroase mituri și legende, unele dintre ele fiind chiar înfricoșătoare.

Casa Poporului a fost construită de Nicolae Ceaușescu, lucrările începând pe data de 25 iunie 1983. În total, peste 100.000 de oameni, au lucrat în trei ture 24 de ore pe zi, în perioadele de apogee, informează Centrul Internațional de Conferințe. De asemenea, între anii 1984 – 1990, 12.000 de soldați au participat la construcția care ocupă în Cartea Recordurilor locul 1 în lume la capitolul clădiri administrative.

De menționat este faptul că aceasta a fost realizată din produse 100% românești. În Revoluția din 1989, Palatul Parlamentului este terminat în proporție de 60%, iar astăzi găzduiește Camera Deputaților, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională.

legende palatul parlamentului
Mituri și legende despre palatul Parlamentului. Sursă: Fotografie generată de AI

Legende legate de Palatul Parlamentului

Nicolae Ceaușescu ar fi ordonat ca această clădire emblematică din București să găzduiască un buncăr atomic, care să reziste unui cutremur de până la 8 grade pe scara Richter, dar și la două bombe atomice, fie la atacuri cu rachete, conform Gândul.

De asemenea, se spune că în anul 1984, președintele ar fi îngropat sub scara principal de la „Intrarea 13 septembrie”, un cilindru de oțel, care prezenta data la care au fost începute lucrările.

”Sala principală urma să fie dotată cu o masă mare în mijloc și pe pereți, cu un sistem de hărți ale României, în relief. Pentru ventilaţie s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost încastrate în pereţi. Existau 12 camere mari cu filtre de rezervă, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente străine din Casa Poporului”, spunea Nicolae Kovacs, absolvent al secției de construcții speciale din Academia Militară, pentru sursa menționată mai sus.

palatul parlamentului mituri si legende
Sursă: Fotografie generată de AI

Legenda „fantomelor”

Totodată, în urmă cu mai bine de 10 ani, clădirea ar fi fost bântuită de fantome care apăreau noaptea pe coridoare, rupeau sigilii, fluierau, sau activau sistemele de Securitate, după cum au povestit niște angajați. O altă legendă spune că Ceaușescu și-ar fi dorit ca avionul prezidențial să aterizeze direct în sală prin tavanul retractabil.

Lucrările la Casa Poporului au avut un final tragic pentru mai mulți muncitori. De exemplu, Ana și Ștefan ar fi căzut într-un cofraj de beton.

 „S-a dezechilibrat și s-a prăbușit de la o înălțime de 16 metri. În total au fost 10-15 accidente mortale, iar de fiecare dată când se întâmpla o tragedie, directorul coordonator era destituit. Am auzit și eu despre legendele morților zidiți în pereți, ba chiar la un moment-dat se spunea că Piața Constituției este pavată cu cadavre ascunse. Aberant! După fiecare accident mortal se făcea o investigație militară și cădeau capete de la nivel înalt pentru asta. Până la urmă era un șantier de stat, imens, era aproape de neevitat să nu se întâmple ceva”, a explicat arhitecta, pentru Adevarul.ro.

În prezent, lucrările au rămas neterminate.